ENG

Uskoro otvaranje skloništa za beskućnike u Glavnom gradu

29/03/2017

Aktuelna gradska uprava je na početku svog mandata prepoznala neophodnost adekvatnog pristupa problematici beskućnika u Glavnom gradu. Zbog toga je, u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja, formirana Radna grupa sa zadatkom da se, koristeći uporedna iskustva, predloži adekvatan model realizacije projekta skloništa za beskućnike u Podgorici. U radu pomenute Radne grupe, osim predstavnika Glavnog grada i Ministarstva rada i socijalnog staranja, učestvovali su i predstavnici Centra za socijalni rad Podgorice, Crvenog krsta i UNDP-a.

Na bazi predloženog modela, u 2016. godini raspisivani su javni pozivi za zakup objekta u cilju zbrinjavanja, socijalizacije i stvaranja boljih uslova za beskućnike koji su locirani na području Glavnog grada, na kojima, nažalost, nije bilo zainteresovanih ponuđača. Nakon toga, na bazi predviđenih sredstava u budžetu Glavnog grada za ovu godinu, pronađen je adekvatan objekat za potrebe skloništa u Vardarskoj ulici, koji je uzet je u zakup na godinu dana, sa mogućnošću produženja.

Neophodne radove na adaptaciji objekta obavila je Agencija za stanovanje Glavnog grada, tako da je Sklonište spremno za opremanje, koje će se izvršiti u narednih 10 do 15 dana. Dio opreme obezbijeđen je zahvaljujući donacijama, a dio nabavljen iz sredstava Glavnog grada. Predviđeno je da Skloništu upravlja Crveni krst, uz svakodnevnu saradnju sa Centrom za socijalni rad i ostalim nadležnim institucijama. U toku je procedura angažovanja zaposelnih u Skloništu, za koju se očekuje da će biti završena u prvoj polovini aprila.

Glavni grad će prije otvaranja skloništa pozvati predstavnike medija da obiđu objekat, pružiti sve neophodne informacije o ovom projektu i predstaviti prijatelje grada, odnosno donatore koji su pomogli opremanje objekta ili će na drugi način doprinijeti adekvatnom funkcionisanju skloništa za beskućnike.

SEKRETARIJAT ZA RAD, MLADE I SOCIJALNO STARANJE

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica