ENG

Moje drvo

Projekat “Moje drvo” je zajednički projekat Glavnog grada, kompanije “Amplitudo” i gradskog preduzeća Zelenilo koji omogućava svim zainteresovanim pojedincima, organizacijama i kompanijama da na planski i održiv način daju svoj doprinos ozelenjavanju Podgorice.

“Moje drvo” najavljen je u septembru 2018. a iste godine u oktobru aplikacija je zvanično startovala. Od tog perioda do danas, dao je konkretne rezultate od interesovanja svih građana i društveno odgovornih kompanija, do brojnih akcija sadnje i povećanja zelenog fonda u Podgorici. Kada se aplikacija učita vidjeće se mapa grada, na toj mapi će biti obilježeno na početku pet lokacija koje su određene kao javne zelene površine u okviru kojih će biti moguće zasaditi drvo. Kad kliknete na detljanu mapu možete da odaberete mjesto na kojem želite da zasadite vaše drvo nakon čega birate od ponuđenih stabala koje je Zelenilo odredilo kao moguće za sadnju na tom mjestu. Nakon toga sa bilo kojom platnom karticom možete da izvršite kupovinu. Taj novac ide direktno na račun preduzeća Zelenilo i nakon određenog vremenskog perioda-periodi sadnje su od kraja oktobra do kraja godine i od marta do maja, Zelenilo će zasaditi drvo, o čemu će korisnik dobiti obavještenje push notifikacijom ili e-mailom,  a na aplikaciji to drvo će dobiti sliku pojednica koji ga je kupio ili logo kompanije, ako je privredno društvo u pitanju.

Na veliko zadovoljstvo svih ljudi koji rade na ovom projektu “Moje drvo”se priprema  za nastup na inostranom tržištu. U cilju planirane regionalne i evropske promocije započet je proces registracije žiga “My Tree” za EU tržište, što govori da je ova inicijativa opravdana, da je važna i da ima potreban kvalitet kako bi izašla iz okvira Crne Gore.

Na inostranom tržištu, zbog politike zaštite intelektualne svojine, platforma će imati novi naziv GoPlant.me  koja u potpunosti odražava prvobitnu misiju, kao i funkcionalnost platforme, koja će građanima osim doniranja sadnica u gradskim područjima, omogućiti i doprinos pošumljavanju vangradskih sredina.

Uvjereni smo da će  projekat “Moje drvo” i u budućnosti djelovati u pravcu dodatnog razvoja jer smo svjesni da je ozelenjavanje grada preduslov za  podizanja svijesti o zaštiti životne sredine i očuvanje iste.

Na teritoriji Glavnog grada do sada su zasađene 292 sadnice u okviru projekta Moje drvo.

Zahvaljujući društveno odgovornim kompanijama koje su pokazale veliko interesovanje, kao i brojnim pojedinicima, ovaj projekat je dao konkretne rezultate. Neke od lokacija na kojima su  zasađena drveća koja oplemenjuju zelene gradske površine su Tološka šuma, odnosno Bulevar Mihaila Lalića, zatim Ulica Meše Selimovića, Ulica Kralja Nikole, Svetlane Kane Radević, Veljka Vlahovića.

Svi zainteresovani mogu preko aplikacije Moje drvo koja je dostupna za IOS i Android uređaje, odabrati lokaciju na kojoj žele zasaditi drvo i donirati novac.

Donirana sredstva idu na račun preduzeća Zelenilo i nakon određenog vremenskog perioda (u zavisnosti od perioda sadnje – od  kraja oktobra do kraja godine i od marta do maja), Zelenilo će zasaditi drvo, o čemu će korisnik dobiti obavještenje, a na aplikaciji sadnica će dobiti sliku pojedinca koji ga je kupio ili logo kompanije, ukoliko je privredno društvo u pitanju.

Preuzmite aplikaciju:


ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica