ENG

Podgorica na dva točka

U cilju promocije zaštite životne sredine i afirmisanja alternativnih vidova saobraćaja, započet je projekat ``Podgorica na dva točka. Projekat je započet u januaru  2019. godine i za njegovu realizaciju izdvojena su sredstva u iznosu od 10.000 eura, kojima su se građanima subvencionirala kupovina bicikala u iznosu od 50 odsto, a najviše 100 eura. Sredstva su bila dovoljna da se bicikla obezbijede za oko stotinu građana. Interesovanje sugrađana je prevazišlo očekivanja gradske uprave, te su tokom prvog ciklusa izdvojili sredstva za njih 136 koliko ih se prijavilo za subvencije.  

 Ovaj projekat je samo dio onoga što Glavni grad već godinama radi na planu unapređenja kvaliteta života,a u sa ciljem motivisanja  ljudi da se okrenu zdravim stilovima života. Podgorica za sada posjeduje četiri biciklistička koridora, a u planu je i peti koji bi se prostirao od Gorice prema Zabjelu. Tokom drugog ciklusa  podijeljena su sredstva za kupovinu 103 bicikla, za šta je izdvojeno još 10.000 eura. U 2020. godini realizovan je treći ciklus za subvencije, tokom kojeg je planirano da se podijele novčana sredstva za kupovinu 100 bicikala i 50 električnih trotineta. Prijavilo se oko 587 sugrađana,a Glavni grad je dodijelio subvencije svima koji su predali potpunu dokumentaciju. Zahvaljujući tome preko 100 sugrađana ostvarilo je pravo na kupovinu električnih trotineta pod povoljnim uslovima i isti je slučaj sa preko 400 sugrađana koji će kupiti nove bicikle. 

“Podgorica na dva točka” pokrenuta je kao pilot projekat, ali kada je od strane građana dočekan sa entuzijazom i zadovoljstvom, odlučili smo da je neophodno nastaviti ga, kako bi što veći broj naših sugrađana dobio šansu da kupi biciklo po povoljnim uslovima i uz podršku Glavnog grada.

Na ovom linku možete download-ovati priručnik, u kojem ćete pronaći sve informacije relevantne za Vaše dvotočkaše i udobnu i bezbjednu vožnju


ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica