Saopštenje izvršnog direktora d.o.o.”Komunalne usluge” Radoice Popovića

12/04/2017

Poslednjih nekoliko dana medijski se eksploatiše tender za rekonstrukciju LED rasvjete za sela i prigradska naselja na teritoriji Glavnog grada Podgorice, koji još nije okončan, a u kojem MANS pokušava da utisne svoj dobro poznat politički stav. Treba istaći kao bitno i žalosno, da se ova nevladina organizacija bavi neprimjernim radnjama kao što su netačno, lažno i neprofesionalno prikazivanje činjeničnog stanja. Tako su u namjeri da ospore rekonstrukciju rasvjete, tj. zamjenu starih svjetiljki sa novim LED svjetiljkama u više navrata su objavljene fotografije seoskih puteva, dostavljene od strane MANS-a, aludirajući da iako nema rasvjete, naručilac radova, odnosno Komunalne usluge d.o.o. Podgorica nabavlja 10.750 svjetiljki kako bi, navodno, napravio promet određenim kompanijama. Ovi navodi, pored toga što su potpuno netačni, napisani su na način da se omalovažava u očima javnosti rad nadležnih ustanova i pojedinaca na veoma prizeman način.

Rekonstrukciji javne rasvjete u seoskim i prigradskim naseljima je pret hodila višegodišnja priprema u toku koje je sprovedeno oko tridesetak pilot projekata, sa raznim proizvođačima, a na osnovu koje je ovaj projekat pohvaljen i ocijenjen kao veoma kvalitetan od svih renomiranih ponuđača. Pripremu tenderske dokumentacije je sačinila visoko-stručna komisija sačinjena od članova iz privrednih društava čiji je osnivač Glavni grad, Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj, Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici i službenika Glavnog grada od ukupno 11 članova i dva stručna saradnika. Tendersku komisiju u istom sastavu, za otvaranje i vrednovanje ponuda na bazi Zaključaka Skupštine Glavnog grada formiralo je „Komunalne usluge d.o.o.“ Ovakvim činjeničnim stanjem, Glavni grad, kao ni „Komunalne usluge d.o.o.“ nijesu mogli na bilo koji način uticati na tok i ishod ove javne nabavke, koja je isključivo u domenu komisije a koja je još uvijek u toku.

Ovom prilikom želimo da još jednom inforimišemo javnost, da je ovom javnom nabavkom predviđena zamjena 10.750 komada starih svjetilji od ukupno 30.000 komada koliko broji Glavni grad Podgorica, i to tačno i precizno prema spisku koji je objavljen u tenderskoj dokumentaciji.

Napominjemo da MANS danima u kontinuitetu uz navedene novinske članke zlonamjerno i tendenciozno dostavlja na objavljivanje fotografije ulica iz pojedinih ruralnih područja. Poslednji biser je fotografija na kojoj takođe ne postoji javna rasvjeta u n.d. Vijesti od 12.aprila 2017.g. gdje MANS tvrdi da „U Kučima nema rasvjete“. Naime, činjenica je da na teritoriji Kuča postoji 28 sela, odnosno lokacija na kojima je postavljeno 541 svjetiljka na stubovima javne rasvjete. Posebno ističemo da za svih 10.750 komada starih svjetiljki, koje su predviđene za zamjenu sa LED svjetiljkama ovom javnom nabakom, postoji uredna dokumantacija „Komunalnih usluga d.o.o.“ Podgorica kao i pojedinačne mjesečne fakture izdate od EPCG A.D. Nikšić za utrošenu električnu energiju na ovim lokacijama, od dana uvođenja u sistem javne rasvjete Glavnog grada Podgorice do danas. Ovaj konkretan dokaz potvrđuje da su navodi MANS-a u potpunosti proizvoljni i lažni.

Posebno ističemo da na javno otvaranje ponuda nije pristigla samo jedna ponuda već četiri ponude, od kojih je izabrana finansijski najpovoljnija ponuda. Indikativno je da se u ovim člancima pojavljuju imena preduzeća i lica koja ni u kom svojstvu nijesu učestvovala u predmetnom tenderu, što je samo još jedan dokaz da se ovaj tender medijski eksploatiše iz isključivo političkih motiva.

Na kraju još jednom pozivam sve nadležne institucije da u najkraćem roku provjere sve segmente predmetnog tendera i na taj način otklone sve sumnje i jedinu mrlju u mojoj četrdeset godina dugoj karijeri u privredi. Nakon toga ću preduzeti sve zakonske mjere protiv svih lica i privrednih društava koja učestvuju u ovim prljavim radnjama i neosnovanim napadima.

Izvršni direktor

Radoica Popović, dipl.ecc.