ENG

Glavni grad će uključiti građane u izradu Strateškog plana razvoja

06/07/2017

Pred Glavnom gradom je izazovan i zahjevan zadatak izrade Strateškog plana razvoja za narednih pet godina, a kroz taj proces će, pored kontinuirane podrške Ministarstva ekonomije, i građanima biti data mogućnost da se uključe u njegovu izradu, zakjučeno je na sastanku predstavnicka Glavnog grada I Ministarstva ekonomije.

Menadžer Glavnog grada i koordinator izrade Strateškog plana razvoja Dragutin Đeković predočio je važnost izrade ovog dokumenta, ističući značaj uključivanja građana u sam proces izrade Plana.

„Glavni grad u kontinuitetu radi na unapređenju transparentnosti rada lokalne samouprave, tako da je naša namjera da i građanima damo mogućnost da se uključe u izradu Strateškog plana razvoja. Jedna od ideja jeste da putem naših web sajtova pozovemo građane da daju svoje prijedloge, čiju će primjenu razmotriti članovi Radne i Konsultative grupe“, kazao je Đeković.

U planu je definisanje dinamike daljeg rada i intenziviranje aktivnosti na izradi Strateškog plana razvoja.

„Strateško planiranje razvoja lokalnih samouprava predstavlja važan mehanizam za definisanje politike lokalnog razvoja i usmjeravanje resursa u pravcu ostvarenja strateških ciljeva. Ministarstvo ekonomije će podržati čitav proces, u namjeri da Strateški plan razvoja Glavnog grada bude što kvalitetaniji, realan i da usmjerava kapacitete lokalne samouprave u pravcu prioriteta razvoja“, kazao je generalni direktor za razvoj Miloš Čelanović.

Čelanović je ukazao na namjeru Ministarstva da, kroz inoviranje Pravilnika o metodologiji za izradu ovih strateških dokumenata, pojednostavi proces strateškog planiranja i da smjernice za kvalitetniju izradu Plana.

„Vođenje politike lokalnog razvoja podrazumijeva podsticanje ekonomskog razvoja društva, produbljivanje saradnje sa svim akterima privrednog razvoja na lokalnom nivou, identifikovanje kako svih resursa i potencijala, tako i problema sa kojima se suočava zajednica, pronalaženje finansijskih sredstava i mobilisanje istih na prioritete razvoja zajednice“, kazao je Čelanović.

Podršku JLS u starteškom planiranju Ministarstvo ekonomije realizuje u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u okviru projekta Unapređenje konkurentnosti privrede u Crnoj Gori. Za sada je saradnja uspostavljena sa Glavnim gradom, Prijestonicom Cetinje i opštinama Bijelo Polje, Berane, Kolašin, Žabljak i Tivat.

GLAVNI GRAD PODGORICA

MINISTARSTVO EKONOMIJE

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica