ENG

Povodom predstojećeg Foruma gradonačelnika pokrenut sajt www.forum16plus1.com

12/07/2017

Glavni grad je pokrenio sajt www.forum16plus1.com, portal koji će pratiti sve aktivnosti vezane za Drugi Forum gradonačelnika glavnih gradova država centralne i istočne Evrope i NR Kine koji se održava u septembru ove godine i čiji je domaćin Glavni grad.

Forum gradonačelnika glavnih gradova država centralne i istočne Evrope i NR Kine je događaj koji će okupiti gradonačelnike glavnih gradova država u okviru mehanizma 16+1, inicijative za unapređenje saradnje između NR Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope (CEE). Prvi Forum je održan u Sofiji, Bugarska, u septembru prošle godine.

Sama činjenica da je Podgorica izabrana za domaćina Drugog Foruma, odmah poslije Sofije, govori o spremnosti Glavnog grada da organizuje jedan ovako značajan događaj. Na čelu organizacionog tima skupa koji će biti jedan od najvećih međunarodnih događaja koji će biti održan u Crnoj Gori od obnove nezavisnosti, je gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović. U organizaciji intezivno učestvuje i Vlada Crne Gore, jer je u pitanju događaj koji će imati višestruke koristi za Glavni grad i Crnu Goru.

Forum gradonačelnika glavnih gradova država CEE je i jedan od mehanizama za učvršćivanje ekonomske saradnje. To će biti i odlična prilika za promociju naših razvojnih potencijala, kao i razmjenu iskustava u oblasti poljoprivrede, turizma, industrijske proizvodnje – prerade, energetike, obrazovanja i saobraćajne, odnosno komunalne infrastrukture.

Podsjećamo da je inicijativa o saradnji NR Kine i zemalja CEE definisana u Poljskoj 2012. godine kroz “12 mjera za unapređenje saradnje izmedju NR Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope (CEE)”, kada je objavljen paket mjera za jačanje saradnje. Među mjerama je kreditna linija od 10 milijardi dolara.

U države CEE, pored Crne Gore, spadaju Češka, Slovačka, Mađarska, Poljska, Litvanija, Estonija, Letonija, Bugarska, Rumunija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Makedonija i Albanija.

 

PG BIRO

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica