ENG

Analize pokazale najviši stepen zaštite životne sredine na deponiji „Livade“

19/07/2017

Prema rezultatima fizičko-hemijske analize Centra za ekotoksikološka ispitivanja, uzorak zemljišta sa lokacije deponija „Livade“, odgovara uslovima Pravilnika o dozvoljenim količinama opasnih i štetnih materija u zemljištu i metodama za njegovo ispitivanje.

Takođe, rezultati fizičko-hemijske analize na uzorku vode iz starog i novog bunara sa deponije „Livade“ pokazuju da nije došlo do povećanja sadržaja ni jednog analiziranog parametra iznad granice dozvoljene upozoravajuće promjene koncentracije Pravilnika o bližim karakteristikama lokacije, uslovima izgradnje, sanitarno-tehničkim uslovima, načinu rada i zatvaranja deponije

I emisijska mjerenja štetnih i opasnih materija u vazduhu na lokalitetu deponija „Livade“, pokazuju da su nivoi emisija ispod graničnih vrijednosti propisanih Zakonskom regulativom Crne Gore i ispod nivoa preporučenih vrijednosti emisija prema zahtjevima najboljih dostupnih tehnika, definisanih BAT dokumentima.

Izvršene analize potvrđuju konstataciju Agencije za zaštitu životne sredine Crne Gore, koja je donijela Rješenje o izdavanju integrisane dozvole za rad Regionalne sanitarne deponije za čvrsti komunalni otpad i obavljanje aktivnosti odstranjivanja bezopasnog otpada na sanitarnim kadama na lokaciji „Livade“ u Podgorici, da kod „Deponija“ d.o.o. iz Podgorice ne postoji mogućnost prekograničnih uticaja na životnu sredinu.

Shodno Zakonu o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine i Rješenju o izdavanju integrisane dozvole za rad Regionalne sanitarne deponije za čvrsti komunalni otpad i obavljanje aktivnosti odstranjivanja bezopasnog otpada na sanitarnim kadama na lokaciji „Livade“ u Podgorici, „Deponija“ d.o.o. angažovala je Centar za ekotoksikološka ispitivanja radi redovnog godišnjeg mjerenja štetnih i opasnih materija u vazduhu, te fizičko-hemijskih analiza zemljišta i podzemnih voda.

U skladu sa Zakonom o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine, „Deponija“ d.o.o. Podgorica sprovodi sve mjere za sprečavanje, smanjenje i otklanjanje mogućih štetnih uticaja na životnu sredinu čime se garantuju najviši uslovi zaštite životne sredine i najmanji rizik po zdravlje stanovništva.

“DEPONIJA” D.O.O.

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica