ENG

“Krug začaranog vremena” kao odjek pjesništva Miraša Martinovića

04/10/2017

Poetska zbirka „Krug začaranog vremena“ sinteza je pjesništva Miraša Martinovića, i odjek njegovih prethodnih djela, istaknuto je danas na promociji ovog djela o kome su govorile Sonja Tomović-Šundić i Jadranka Đerković, a koja je održana u okviru Sajma knjiga.

Jadranka Đerković istakla je da je Martinović pjesnik koji umije da se stopi s prošlošću i začara vrijeme, a njegova knjiga je veliki atlas, gradovi i hramovi su u ruševimana, ali niko nije mrtav. Njegove pjesme su istorijske, mitske, ali i lične.

Sonja Tomović- Šundić smatra da je kompoziciono, tematski, leksički i stilski „Krug začaranog vremena“ jedno zrelo pjesničko ostvarenje. U Martinovićevim pjesmama sve što jeste je ono što je bilo, a budućnost zavisi od onog što je prošlo. To je pjesnički dijalog sa prošlošću. Pjesnikova svijest je ono bez čega prošlost ne bi mogla da govori, a Martinović razbija kalendarsko, istorijsko vrijeme. U njegovoj poeziji preovladavaju simboli predhrišćanskog vremena. U njegovoj poeziji vrijeme je krug, ne teče linearno. Svaki početak je kraj i svaki kraj je početak.

Pośetioci su imali priliku da čuju Martinovićevu pjesmu „Melpomena“ iz 1999.godine. „Melpomena“ je objavljena u knjizi „Putevi Prevalisa“, za koju Martinović kaže da je knjiga svih njegovih knjiga, a „Melpomena“ je programska pjesma.

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica