ENG

Glavni grad radi na izradi novih lokalnih planova za LGBT i rodnu ravnopravnost

01/11/2017

Glavni grad Podgorica i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Crne Gore potpisali su Sporazum o saradnji čiji je cilj stvaranje uslova za unapređenje položaja LGBT osoba na lokalnom nivou i izgradnja tolerantnog i podržavajućeg okruženja.

Obaveza Glavnog grada je da uspostavi mehanizme u ostvarivanju prava i sloboda LGBT zajednice, a jedan od koraka ka realizaciji navedenog je i izrada Predloga lokalnog akcionog plana za LGBT.

U cilju izrade Predloga lokalnog akcionog plana Glavni grad će formirati Radnu grupu će imati za cilj da, kroz pripremu Predloga lokalnog akcionog plana za LGBT, kreira i uskladi aktivnosti lokalne samouprave sa potrebama LGBT zajednice i time doprinese poštovanju ljudskih prava i povećanju stepena društvenog prihvatanja u Glavnom gradu.

U postupku izrade Predloga plana, kao obavezni mehanizmi prethodnog konsultovanja su prikupljanje i obrađivanje predloga i sugestija članova/ica nevladinih organizacija koja se bave pitanjima LGBT.

Prioritetne oblasti koje su planirane da obuhvate Predlog lokalnog akcionog plana za LGBT su: kultura, mediji, obrazovanje, ekonomija, bezbjednost, zdravlje.

Kroz navedene oblasti definisaće se i konkretni ciljevi i to: uspostavljanje jednakih mogućnosti i promovisanje LGBT zajednice kroz kulturu; suzbijanje svih oblika nasilja i netrpeljivosti nad pripadnicima/ama LGBT zajednice; unaprijediti školsku demokratsku kulturu, poštovanje i prihvatanje različitosti; mediji kao sredstvo za lakšu društvenu prihvatljivost LGBT osoba (otklanjanje svake posredne ili neposredne diskriminacije po osnovu seksualne opredijeljenosti ili rodnog identiteta, smanjivanje homofobije i transfobije u društvu); unaprijediti senzibilitet zdravstvenog sistema za rad i saradnju sa LGBT zajednicom; legislativa (osvrnuti se na propise koji se odnose na ovu problematiku).

Takođe, Skupština Glavnog grada Podgorice usvojila je Lokalni acioni plan za postizanje rodne ravnopravnosti u Glavnom gradu za 2016. – 2017. godinu. U cilju izrade Predloga novog lokalnog akcionog plana za postizanje rodne ravnopravnosti radi se i na formiranju radne grupe koju bi pored predstavnika Glavnog grada sačinjavali i predstavnici NVO sektora koji se bave ovom problematikom.

Radna grupa će imati za cilj da, kroz pripremu Predloga lokalnog akcionog plana za postizanje rodne ravnopravnosti, u Glavnom gradu kreira i uskladi aktivnosti lokalne samouprave poštujući principe rodne ravnopravnosti.

U postupku izrade Predloga plana kao obavezni mehanizmi prethodnog konsultovanja su prikupljanje i obrađivanje predloga i sugestija članova/ica nevladinih organizacija koja se bave pitanjima rodne ravnopravnosti.

Prioritetne oblasti koje su planirane da obuhvate Predlog lokalnog akcionog plana za postizanje rodne ravnopravnosti u Glavnom gradu su: kultura, mediji, obrazovanje, ekonomija, zdravlje.

Kroz navedene oblasti definisaće se i konkretni ciljevi i to: unapređenje rodne ravnopravnosti u Glavnom gradu; mediji i kultura kao sredstvo za lakše promovisanje rodne ravnopravnosti; rodno osjetljivo vaspitanje i obrazovanje; rodna ravnopravnost u ekonomiji; rodna osjetljiva zdravstvena zaštita i rodno zasnovano nasilje.

PG BIRO

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica