ENG

Za Dom starih Glavni grad opredijelio blizu 880.000 eura

14/11/2017

Skupština Glavnog grada – Podgorice, donijela je Odluku o doprinosu Grada u izgradnji objekta – Dom starih na urbanističkoj parceli broj UP33 u zahvatu DUP-a “Konik – Stari aerodrom III“, čiji je investitor Glavni grad Podgorica i Ministarstvo održivog razvoja i turizma – Direkcija javnih radova.

„Doprinos Glavnog grada predstavlja naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta u iznosu od 877.637,07 eura, na ime izgradnje objekta – Dom starih (spratnosti: Po+P+3) na urbanističkoj parceli UP33, u zahvatu DUP-a «Konik-Stari aerodrom III«- u Podgorici, ukupne projektovane neto površine 9.804,45m2“, navodi se u Odluci Grada.

Objekat je predviđen za 270 korisnika. Po riječima zamjenika gradonačelnika Borisa Mugoše, ovo je najveći projekat kada je u pitanju neki socijalni objekat. On je u ime uprave iskazao zadovoljstvo što će početi realizacija ovog projekta, I što je grad imao značajno učešće u tome. Mugoša je podsjetio da je ovo investicija, ukupne vrijednosti preko 10 miliona eura.

Nebojša Kavarić je istakao da će se ovim projektom na kvalitetan način riještit pitanje smještaja I brige o starim licima, uz nadu da će ovaj projekat pokrenuti i druge da se angažuju na neki sličnim budućim projektima.

Glavni grad je, kao nosilac prava raspolaganja, opredijelio urbanističku parcelu broj UP33, u zahvatu DUP-a »Konik – Stari aerodrom III« – u Podgorici za izgradnju ovog objekta. Grad će, takođe, izvršiti kompletno komunalno opremanje građevinskog zemljišta o svom trošku i izgraditi trafostanicu sa 10 kv kablom.

Radi se o objektu smještajnog kapaciteta za 250 korisnika koji će, u okviru stalnog smještaja pružati uslugu stanovanja, ishrane, održavanja lične higijene, brige o zdravlju i njezi, radne aktivnosti za stare osobe.

Gradski parlament je, takođe, donio Odluku o doprinosu Glavnog grada – Podgorice u izgradnji objekta Sindikata bezbjedonosnih institucija Crne Gore na urbanističkoj parceli broj 2090/1084 u zahvatu DUP-a“Konik – Stari aerodrom“, čiji je investitor Sindikat bezbjedonosnih institucija Crne Gore.

Doprinos Glavnog grada predstavlja naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za izgradnju objekta višeporodičnog stanovanja na navedenoj parceli, spratnosti P+6+Pk. Komunalno opremanje u konkretnom slučaju podrazumijeva: izgradnju, odnosno obezbjeđenje električnog napajanja s električnom energijom (trafostanica i prateći kabal); izgradnju parking prostora van urbanističke parcele (prema pripremljenoj skici idejnog rješenja – 92 parking mjesta); rekonstrukcija dijela Ulice Cara Lazara i priključenje na vodovodnu i fekalnu kanalizaciju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je Ugovorom u januaru 1999. godine, zaključenim sa Društvenim fondom za građevinsko zemljište, poslovni prostor i puteve Podgorica, ugovorno regulisalo obaveze za dio naknade, pa doprinos Glavnog grada predstavlja naknada za razliku između novoprojektovane površine i površine regulisane navedenim ugovorom.

Radi se o objektu kojim će se riješiti stambeno pitanje velikog broja zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Uprave policije, Agencije za nacionalnu bezbjednost i Policijske akademije.

PG BIRO

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica