ENG

Međunarodni tender za kolektor vrijedan 50 miliona eura u prvom kvartalu naredne godine

16/11/2017

Međunarodni tender za projekat »Sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici« se očekuje do kraja prvog kvartala naredne godine, Realizacija projekta se očekuje 36 mjeseci od dana zaključivanja ugovora.

Podsjećamo da je dosad finalizovan Pretkvalifikacioni dokument za Konsulatntske usluge za izradu Glavog projekta, izradu tenderske dokumentacije i nadzor Projekta. Pretkvalifikacioni dokument za međunarodno javno nadmetanje zatražilo je 37 međunarodnih kompanija, a 11 je dostavilo ponude. Usluge će biti dodijeljene nezavisnom konsultantu sa dokazanim iskustvom u oblasti kanalizacione mreže, tretmana otpadnih voda i kanalizacionog mulja, uključujući spaljivanje. Formirana je i Komisija za evaluaciju ponuda na pretkvalifikacionom tenderu za izbor konsultanta. Takođe, formirana je i Implementaciona jedinica za sprovođenje projekta »Sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici«, koja koordiniše projektnim aktivnostima.

Podsjećamo, krajem 2016. godine završene su dvije studije: Studija izvodljivosti za izgradnju Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i proširenje kanalizacione mreže i Studija predizvodljivosti za izgradnju postrojenja za spaljivanje kanalizacionog mulja u Podgorici. Ovi dokumenti predstavljaju osnov za sastavljanje tenderske dokumentacije, a njima su definisane tri faze razvoja kanalizacionog sistema Glavnog grada Podgorice i dato najsavremenije tehnološko rješenje tretmana kanalizacionog mulja sa predloženim najrigoroznijim standardima koji su primijenjeni u visokorazvijenim zemljama EU. Osim Postrojenja biće izgrađena primarna kolektorska mreža sa mostovskim prelazom preko rijeke Morače u dužini od oko 7 km i oko 13 km sekundarne kanalizacione mreže na teritoriji Glavnog grada.

„Vodovod i kanalizacija“ d.o.o zajedno sa Glavnim gradom, Ministarstvom održivog razvoja i turizma i Ministarstvom finansija intezivno su radili na obezbjeđivanju finansijskih sredstava za realizaciju ovog značajnog Projekta. Nacionalna investiciona komisija Vlade Crne Gore ovaj projekat je rangirala kao prioritetni državni projekat iz oblasti zaštite zivotne sredine, čime su stvoreni preduslovi za uspješno finansiranje.

Ukupni troškovi Projekta se procjenjuju na oko 50 miliona eura. Na bazi dosadašnjeg iskustva u izgradnji hidrotehničke infrastrukture očekujemo da cijena bude niža i ne prelazi 48 E. Sredstva u visini od 45 miliona eura su već obezbijeđena. Podsjećamo da su između KfW-a i Ministarstva finansija Vlade Crne Gore potpisana su dva ugovora o kreditu, i to jedan na iznos od 30 miliona eura, a drugi na iznos od 5 miliona eura.Investicioni Okvir za zapadni Balkan (WBIF) je dao doprinos putem bespovratnih sredstava u ukupnom iznosu 10,15 miliona eura zahvaljujući kvalitetnim aplikacijama od strane „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o i Glavnog grada Podgorica. Ukoliko se ukaže potreba za obezbjeđenjem nedostajućih finansijskih sredstava za realizaciju Projekta, ista će biti obezbijeđena iz Budžeta Glavnog grada Podgorica.

Radi se o najznačajnijem kapitalnom projektu, koji prevazilazi okvire Glavnog grada Podgorice i shodno svom značaju može se definisati kao međuregionalni i državni projekat u čijem je fokusu zaštita režima podzemnih voda zetske ravnice, očuvanje postojećih vodoizvorišta na teritoriji Grada i smanjenje rizika od njihovog zagađenja. Značajna posljedica ovog Projekta treba da bude uklanjanje septičkih jama kod velikog broja stanovnika koji će u budućnosti biti priključeni na mrežu fekalnih kolektora, što će u mnogome imati direktan uticaj na zdravlje stanovnika i kvalitativni ambijent uslova života na definisanom području. Realizacija istog će direktno uticati na smanjenje zagađenja voda rijeke Morače. Kvalitet obrađenih voda će direktno uticati na prečišćavanje podzemnih voda zetske ravnice – kvalitet voda će biti A1 (tehnička voda). Samom zaštitom rijeke Morače i njenih pritoka, štiti se Skadarsko jezero kao najveća akumulacija vode za piće i nacionalnog parka, zaštita vodoizvorišta Bolje sestre i zaštita budućeg vodoizvorišta Karuč. Skadarsko jezero je upisano u svjetsku listu zaštićenih močvara pod Ramsarskom konvencijom, što samo po sebi predstavlja razlog da primjenimo sve dostupne mehanizme zaštite kako bi odgovorili na preuzete međunarodne obaveze.

PG BIRO

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica