ENG

Izrađen Projektni zadatak za izradu Studije revizije spomenika prirode pećina Magara

24/11/2017

Glavni grad je uradio Projektni zadatak za izradu Studije revizije spomenika prirode pećina Magara u Podgorici. Osnovni cilj je izrada Studije revizije spomenika prirode pećine Magara, zasnovana na prikupljanju i obradi novih podataka, kao i sveobuhvatnoj evaluaciji postojećih informacija o ovom speleološkom objektu u skladu sa Zakonom. Na bazi dobijenih rezultata, evaluacija i analiza, ocjeniće se stanje pećine, opravdanost statusa zaštite, eventualno predložiti prestanak zaštite ili promjena kategorije, odnosno definisati mjere očuvanja i unaprjeđenja njenih karakteristika.

U narednom periodu se očekuje izrada Studije.Predmet buduće Studije revizije je pećina Magara, koja se nalazi na na području Podgorice, u naselju Tološi, na nadmorskoj visini od oko 60 metara.

Megara spada u suve pećine. Male lokve koje se na više mijesta obrazuju od prokapnih voda javljaju se samo u toku zime, kada su i padavine najveće. Ne traju više od mjesec dana, a preko ljeta ih uopšte nema.

Prema postojećim podacima ulaz u pećinu širok je 3, a visok 2,6 metara. Nakon ulaza, na udaljenosti od nekoliko metara, javlja se prvo suženje, dužine oko 4 metara, koje se nastaja hodnikom. Hodnik je širine 5-8 m i visine do 4 m, je u prvom dijelu skoro potpuna ravan. U drugom dijelu na lijevoj strani se javlja ponorska jama visine do 1,5 m, čije dno je uvijek pokriveno raskvašenom pećinskom glinom. Dvojna „dvorana“ smještena je između prvog i drugog sifonskog suženja. Prva „dvorana“ je nepravilnog oblika, dužine oko 30 m. Druga „dvorana“ ima oblik koji možemo označiti kao „omanje jajasto proširenje“ sa jednim sporednim kanalom koji se vertikalno spušta. Iza nje počinje drugi sifon, dužine oko 6 m, ispunjen glinom. Završna „dvorana“ je najprostraniji deo pećine, čija dužiina iznosi oko 40 m, širina od 5 m do 15 m, a najveća visina oko 7 m. U udubljenju pored lijevog zida završne dvorane javlja se povremeno jezero koje obrazuju prokapne vode. Iz najšireg dijela dvorane račvaju se dva kanala. Lijevi je dugačak oko 40 m, a desni oko 38 m. Desni se završava sa dva kratka kanala, a lijevi ovećim proširenjem.

Rješenjem o zaštiti objekata prirode Crne Gore, pećini Magara 1968. godine dodijeljen je formalni status zaštite, u kategoriji spomenik prirode. Takođe, raspoloživi naučni radovi koji sadrže određene podatke o Magari datiraju iz druge polovine XX vijeka. Navedena pećina evidentirana je i u Nacionalnom katastru speleoloških objekata Crne Gore iz 2015. godine. Međutim, u dokumentu osim lokacijskih odrednica za isti ne postoje precizni podaci o karakteristikama samog objekta.

Prva istraživanja pećine Magara odnose se na 1965. godinu, i rezultirala su opisom pojedinih specifičnih karakteristika, koje se, između ostalog, odnose na podatak da temperatura u pećini ne pada ispod 20 C° u bilo koje doba godine, a da u pojedinim „dvoranama“ dostiže i 28 stepeni, što predstavlja kuriozitet koji nije zabilježen ni u jednoj do tada otkrivenoj pećini na svijetu.

PG BIRO

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica