ENG

Zgrada bivše Muške zanatske škole dobila je status nepokretnog kulturnog dobra

29/11/2017

Zgrada bivše Muške zanatske škole dobila je status nepokretnog kulturnog dobra od lokalnog značaja Rješenjem Uprave za zaštitu kulturnih dobara. Ovaj objekat i njegova zaštićena okolina je u vlasništvu JU Muzeji i galerije Podgorice. Objekat je danas u funkciji Umjetničke škole za muziku i balet „Vasa Pavić“.

„Uvidom na terenu, konstatuje se njegova konstruktivna očuvanost. I pored intrevencija u unutrašnjosti, kao i dodavanja potkrovne etaže, objekat je u spoljašnjosti očuvao prvobitnu formu i proporciju, karakteristične arhitektonske elemente u dijelu otvora i ulaznog portala, autentičnu gradaciju materijala fasada po vertikali, krovni vijenac i sl…“ navodi se, između ostalog, u Rješenju.

U cilju unaprjeđenja stanja ovog kulturnog dobra, uvrđene su i mjere i režim zaštite, definisane kroz budući konzervatorski projekat.

Kriterijumi na osnovu kojih su utvrđene kulturne vrijednosti navedenog kulturnog dobra su autentičnost i integritet, jedinstvenost i rijetkost u okviru svoje vrste, stepen očuvanosti, istorijski, umjetnički, naučni, arhitktonsko-urbanistički, socijalno-ekonomski, vaspitno-obrazovni, ambijentalni, pejzažni, umjetnilki značaj kao i značaj starosti dobra.

PG BIRO

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica