ENG

Kanjon Cijevne da bude zaštićeno prirodno dobro

20/12/2017

Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović podnio je inicijativu odbornicima u Skupštini Glavnog grada da dio Kanjona Cijevne proglasi zaštićenim prirodnim dobrom od lokalnog značaja pod nazivom Spomenik prirode ”Kanjon Cijevne”.

Na ovaj način Spomenik prirode „Kanjon Cijevne” svrstava se u II kategoriju zaštićenog prirodnog dobra.

U obrazloženju se navodi das u osnovni razlozi i odluke zbog kojih se prostor Spomenik prirode „Kanjon Cijevne” stavlja pod zaštitu to što Kanjon rijeke Cijevne nema nijedan oblik zvaničnog statusa zaštite.

“Prostornim planom Crne Gore do 2020 Kanjon Cijevne je prepoznat kao 12-a pejzažna jedinica sa istoimenim nazivom “Kanjon Cijevne” Područje Kanjona rijeke Cijevne karakteriše visok stepen biodiverziteta – specijskog i ekosistemskog – koji se ogleda u prisustvu velikog broja endemičnih i reliktnih biljnih vrsta i fitocenoza. U Kanjonu je zabilježeno je prisustvo posebno vrijednih biljnih vrsta, poput Edraianthus tenuifolius, uskolisni zvončac, Edraianthus ginzbergeri, ginzbergerov zvončac, Ramonda serbica, srpska ramondija i veći broj vrsta orhideja. Flora Kanjona rijeke Cijevne obiluje velikim brojem endema, u Kanjonu rijeke Cijevne registrovane su reliktne vrste biljaka a o je i stanište je rijetke biljne zajednice Adianto-Pinguiculetumhirti florae. Šumska zajednica područja Kanjona rijeke Cijevne ima vrijedne vrste dendroflore; a na ovom području je konstatovano28 vrsta gljiva, koje pripadaju razdjelima Basidiomycota i većim dijelom predstavljaju vrste koje su karakteristične za termofilna staništa. Tokom istraživanja po prvi put su za Crnu Goru konstatovane vrste: Crinipellis tomentosa i Lactarius romagnesii; Na prostoru Kanjona Cijevne do sada je registrovano veći broj vrsta ptica, a karakteristika predmetnog područja je ihtiofauna (pripadnici familije Salmonidae, Czprinidae, Anguillidae i Poecilidae) i fauna dna – Bentos (Chironomidae, Ephemeroptera, Plecoptera, Trichoptera i Simulidae). U Kanjonu rijeke Cijevne zabilježeno je 15 vrsta herpetofaune (4 vrste vodozemca i 11 vrsta gmizavaca) i sve se nalaze na nacionalnim ili međunarodnim listama zaštićenih vrsta. Takođe, u okviru biodiverziteta Kanjona Cijevne, prisutna je bogata i raznovrsna fauna gastropoda (puževi). Konstatovano je 20 vrsta puževa, od kojih su tri vrste puža golaća zaštićene nacionalnim zakonodavstvom. Registrovan je veliki broj vrsta insekata, među kojima su i taksoni zaštićeni nacionalnim zakonodavstvom. Bernska konvencija štiti 4 vrste insekata: Lucanus cervus, Lzcaena dispar, Euplagia quadripunctaria i Eriogaster catax. Od vrsta sisara koje imaju međunarodni status (Rezolucija 6. Bernske konvencije) u Kanjonu rijeke Cijevne žive vuk (Canis lupus) i evropska vidra (Lutra lutra). Kanjon rijeke Cijevne je Emerald sajt identifikovan u cjelokupnoj površini” navodi se u obrazloženju.

Podsjećamo da područje kanjona rijeke Cijevne predstavlja jednu od izuzetnih prirodnih vrijednosti sliva rijeke Morače i sliva Skadarskog jezera. Sliv rijeke Cijevne u Crnoj Gori zauzima 130 km² u geografskom području između planinskog masiva Prokletija i Zetske ravnice. Ukupna dužina rijeke je 58,8 km od čega 32,3 km protiče kroz Crnu Goru.

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica