ENG

Budžet Glavnog grada racionalno i realno planiran uz realizaciju kapitalnih projekata

21/12/2017

“Bužet Glavnog grada je realan, racionalan I transparentan. Donošenjem Odluke o Budžetu Glavnog grada za 2018. godinu stvaraju se uslovi da Glavni grad, osnosno organi Glavnog grada od 1. januara naredne godine počnu da ostvaruju svoje programske aktivnosti, u skladu sa Zakonom o budžetu”, istakao je danas sekretar za finansije Miomir Jakšić na sjednici Skupštine Glavnog grada, prilikom rasprave o budžetu za narednu godinu.

Osnovni cilj budžeta Grada za narednu godinu je stvaranje održivog sistema finansiranja, gdje će se iz ostvarenih prihoda pokriti svi tekući rashodi i obezbijediti sredstva za kapitalne investicije. Na rashodnoj strani predviđena je racionalizacija svih vidova potrošnje, uredno izmirivanje obaveza i realizacija planiranih kapitalnih projekata.

Na bazi ovakvih ciljeva, ukupna planirana budžetska sredstva za narednu godinu iznose 60,7 miliona ili 5,99% više u odnosu na prethodnu godinu. Navedena sredstva se raspoređuju na tekuću budžetsku potrošnju 32,2 miliona, otplatu duga 3,6 miliona i kapitalni budžet 24.7 miliona. Ukupni primici – sosptveni prihodi u iznosu 40,5 miliona, ustupljeni prihodi 11,1 miliona, prenesena sredstva 3,4 miliona, kreditna sredstva 5 miliona i transferi i donacije 565.000 eura. Najveće učešće u strukturi ukupnih primitaka ima naknada za komunalno opremanje 11,5 miona ili19% prirez porezu na dohodak fizičkih lica 9,9 miliona ili 16,%, porez na nepokretnost 8,2 mioona eura ili 13%, porez na dohodak fizičkih lica 8,2 i pozajmice i krediti 5 miliona.

Planirani sopstveni prihodi učestvuju sa 66,7 % u ukupnom iznosu u struktri budžeta i ovo je veoma dobar podatak koji svake godine pokazuje trend rasta sopstvenih prihoda što je veoma pozitivno.

Tekući rashodi iznose samo 53,18% od ukupnog budžeta planiranih sredstava, a kapitalni budžet 40,8%. Osnovna karakteristaika je racionalizacija svih vidova potrošnje, posebno tzv. diskrecione i redovno izmirenje svih obaveza.

Za bruto zarade biće izdvojeno 10,6 miliona, rashodi za materijal 2,7, rashodi za usluge 2 miliona… itd u okviru rashoda za materijaln najveće učešće imaju rashodi za električnu energiju, prvenstveno za javnu rasjetu i energija za organe i ustanove, sve uklupno 1,85 miliona.

U okviru rashoda za usluge najveći izdaci su za programske aktivnosti organa i javnih ustanova – od kojih je najveća stavka Narodna kuhinja 550.000…

Kapitalni budžet iznosi 24,7 miliona odnosno 40,8%. Najviše sredstava je opredijeljeno za izgradnju Jugozapadne obilaznice, 5 miliona, uređivanje i opremanje lokacija 2,9 miliona, eksproprijacija 2,2 miliona, izgradnja Donjogoričkog bulevara 1,400.000, investiciono održavanje lokalnih puteva 1.100.000, izgradnja fekalne kanalizacije na području Grada 700.000 i izgradnja mini obilaznice oko Golubovaca 666.000.

U okviru građevinskih objekata najznačajnija je izgradnja Gradskog pozorišta 1.600.000, Višenamjenskog doma na Zlatici 350.000 završetak natkrivanja vaterpolo bazena, odnosno izmirivanje troškova koji neće biti procesuirani u ovoj godini, izgradnja Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju u razvoju Golubovcima i adaptacija kuće Rista Stijovića. Što se tiče opreme, izdvojiće se 1.200.000 za podgoričku knjižaru i scensku opremu za Gradsko pozorište.

Za investiciono održavanje poboljšanje uslova stanovanja predviđeno je 300.000, a za adaptaciju sportskih poligona i izradu novih 130.000 eura.

Sekretar Jakšić je u završnoj riječi istakao da je budžet realan, što su pokazali svi budžeti u posljednje tri godine. On je podsjetio das u operativni troškovi manji nego 2010. Godine, uz znalačajno više servisa koje Grad pokriva. I Trokovi za zaposlene u Glavnom gradu I javnim ustanovama su takođe manji, što je, prema riječima Jakšića, potrvda racionalnosti budžeta.

“Budžet je transparentan samom činjenicom da je prikazana svaka stavka, do najstinijih detalja, a ne kumulativno, kako bi svi imali uvid u to što je predviđeno ovim aktom” zaključio je Jakšić.

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica