ENG

U JU za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci Podgorica boravi 50 korisnika

16/01/2018

U Javnoj ustanovi za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci Podgorica trenutno boravi 50 korisnika, od čega rezidencijalni tretman ima 28, a nerezidencijalni 22 korisnika. Osam korisnika je u ženskom paviljonu. Radi se o ustanova stacionarnog tipa u kojoj se sprovodi program rehabilitacije i resocijalizacije namijenjen zavisnicima i zavisnicama od psihoaktivnih supstanci (uključujući i alkohol), ali i zavisnicima/cama od određenih oblika nehemijskih zavisnosti.

Tretman u Javnoj ustanovi počiva na pristupu da se samo promjenom načina fukcionisanja, ponašanja i mišljenja može uspostaviti kvalitetna apstinencija, a navedene promjene je moguće postići uz sveobuhvatan psiho-socijalni pristup koji se u Ustanovi i primjenjuje. Oporavak od bolesti zavisnosti je dugoročan proces, pa je samim tim, i tretman u Javnoj ustanovi kompleksna cjelina sačinjena od različitih segmenata.

Dva osnovna procesa na kojima počiva tretman jesu proces rehabilitacije i proces resocijalizacije.

Rehabilitacioni proces podrazumijeva rad na razvijanju klijentovih/kinjinih sposobnosti za racionalno ponašanje, gdje se eliminacija neprihvatljivog ponašanja i dugogodišnjeg razmišljanja usmjerenog na samodestrukciju zamjenjuje ličnim rastom i usvajanjem novih pozitivnih obrazaca funkcionisanja.

Proces resocijalizacije odvija se sa ciljem da klijent/kinja usklade svoje ponašanje sa pozitivnim normama društva i da razviju osjećaj društvene svijesti.

Rad Sektora za tretman zavisnika i Sektora za tretman zavisnica odvija se u dvije faze, i podrazumijeva niz aktivnosti podijeljenih u 12 mjeseci rezidencijalnog tretmana i 12 mjeseci nerezidencijalnog tretmana.

U okviru rezidencijalnog tretmana sprovode se programske aktivnosti koje se odnose na Prijem i adaptaciju klijenata/kinja na boravak i tretman u Javnoj ustanovi, psihijatrijsko praćenje, grupnu terapija i rad u grupi, individualnu psihoterapiju, radno-okupacionu terapiju, sportsko- rekreativne aktivnosti, rad sa porodicom klijenta/kinja, izlaske klijenata/kinja kao vid resocijalizacije, saradnju sa relevantnim institucijama i organizacijama i akcije u cilju podizanja svijesti javnosti o bolestima zavisnosti.

U okviru nerezidencijalne faze tretmana spadaju psihosocijalna pomoć, individualne i grupne terapije, omogućavanje volontiranja u Ustanovi i podrška u smislu resocijalizacije koja upućuje na adekvatno društveno funkcionisanje.

PG BIRO

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica