ENG

Za JU Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju blizu 200.000 eura

19/01/2018

Za budžet Javne ustanove Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju – Podgorica, Glavni grad je za ovu godinu opredijelio sredstva od 188.420 eura. Budžetom je, između ostalog, obezbijeđena nabavka opreme za asistivnu tehnologiju koja bi olakšala i još više poboljšala kvalitet rada sa djecom i omladinom sa smetnjama u razvoju. Jedan od noviteta koji je planiran u predstojećem periodu je adaptacija jednog dijela dvorišta u smislu stvaranja što podsticajnijeg okruženja za korisnike i uslova za obavljanje radno okupacionih i rekreativnih aktivnosti u dvorištu s obzirom na veliki broj sunčanih dana u godini. Neke od ideja se odnose na pravljenje senzornih staza i senzornog vrta, manjih botaničkih bašta, drvenog ljetnikovca u kojem bi se mogao realizovati jedan dio radno okupacionih aktivnosti. Takođe, za ovu godinu se planira u redovne aktivnosti uvrstiti i plivanje. Dva puta sedmično biće organizovano plivanje uz stručan nadzor koje će korisnicima omogućiti bolju koordinaciju, jačanje mišića i povećanje njihove samostalnosti (fizička aktivnost, spretnost, interakcija sa drugim osobama), što vodi povećanju samopuzdanja.

Dnevni centar je ustanova koja vrši djelatnost iz oblasti usluga socijalne i dječje zaštite – podrška za život u zajednici. Svrha usluge dnevnog centra sastoji se u unapređenju kvaliteta života djece i omladine sa smetnjama u razvoju u vlastitoj socijalnoj sredini kroz održavanje i razvijanje socijalnih, psiholoških i fizičkih funkcija i vještina, kako bi se u što većoj mjeri osposobili za samostalan život.Korisnicima se pruža mogućnost za održavanje ili razvoj postojećih kognitivnih sposobnosti, usvajanje novih sadržaja vezanih za poznavanje uže i šire prirodne i društvene sredine, unapređivanje govorno jezičkih znanja i vještina, bogaćenje rječnika i razumijevanje pojmova na nivou iskustva, razvijanje muzičke i likovne kreativnosti.

Dnevni centar će i u ovoj godini promovisati jednaka prava i mogućnosti djece i omladine sa smetnjama u razvoju, njihovu socijalizaciju, društvenu integraciju, kao i socijalnu inkluziju u društvenu sredinu, kroz organizovanje posjeta ustanovama na nivou lokalne zajednice i upoznavanje sa radom istih, posjeta sportskim klubovima, obilazaka muzeja, galerija, odlazaka u bioskop i pozorište, učešće u radionicama koje su dio Dana nauke u Podgorici, kao i organizovanje šetnji i izleta.

Od realizacije projekta opremanja senzorne sobe redovno se i planski sprovode tretmani senzorne integracije i senzorne stimulacije. Terapeut kontroliše opremu u sobi i dozira stimuluse za svako čulo, prilagođava ih individualnim karakteristikama svakog korisnika.

Jedna od veoma značajnih aktivnosti koja se realizuje u dnevnom centru je radno okupaciona terapija koja ima za cilj razvoj motivacije, znanja, vještine i navika vezanih za rad, kao i uživanje u procesu i rezultatima rada. S obzirom na afinitete korisnika, tokom 2018. godine planirana je realizacija tri oblika radno okupacionih tretmana: izrada jednostavnih i ukrasnih predmeta, ovladavanje osnovnim vještinama kuvanja i organizovanje radionica usmjerenih na uređenje i održavanje dvorišta.

Realizacijom projekta opremanje sale za fizioterapiju stvorena je mogućnost za angažovanjem fizioterapeuta tokom ove godine koji će raditi na poboljšanju i očuvanju psiho-fizičke sposobnosti korisnika kroz individualni i grupni rad u zavisnosti od zdravstvenog stanja korisnika.

Saradnja sa roditeljima započinje po prijemu korisnika, a nastavlja se u fazi planiranja, sprovođenja i evaluacije usluge, pri čemu svaki roditelj ima mogućnost da svakog radnog dana dođe na konsultacije sa timom dnevnog centra u periodu od 15 do 16 časova.

PG BIRO

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica