ENG

Za zaštitu kulturnih dobara Podgorice više od 100.000 eura

05/02/2018

Glavni grad Podgorica je za zaštitu kulurnih dobara u okviru Javne ustanova Muzeji i galerije Podgorice obezbojedio 106.700 eura za konzervatorsko-restauratorski radovi na dijelu spomeničkog kompleksa Medun, kao i konzervatorski projekat za kulturno dobro Tvrđava Ribnica. Takođe, na arheološkom lokalitetu Duklja sprovode se istraživanja duži vremenski period. U kontinuitetu će se vršiti obilazak i uvid u stanje spomenika i spomen-obilježja Glavnoga grada i na osnovu stepena ugroženosti pojedinih spomenika preduzimati sanacione mjere.

Javna ustanova Muzeji i galerije Podgorice u okviru svog djelokruga rada objedinjuje tri djelatnosti od posebnog javnog interesa: muzejsku, galerijsku i zaštitu kulturnih dobara.

U okviru Muzejske djelatnosti Ustanove, realizovaće se niz izložbi i drugih manifestacija: izložba Fotografi na crnogorskom dvoru; Noć muzeja; izložba Kneževske grobnice – Bronzano doba na prostoru Crne Gore; Dani Marka Miljanova.

Aktivnosti Galerijske djelatnosti započeće retrospektivnom izložbom slikaSlobodana Boba Slovinića, zatim će se organizovati niz izložbi: izložba Ane Šćekić; izložba Todora Vučkovića; izložba fotografija Maje Đurić; izložba Gordane Kuč; izložba Milivoja-Miška Babovića; izložba Svetlane Dragojević; izložba radova odabranih škola na temu kulturne baštine; izložba slika „Sobitija“ autora Nove Frangovskog.

Izdavački segment Ustanove u ovoj godini će obuhvatiti objavljivanje objavljivanje zbornika radova „Nova antička Duklja IX“, knjige „Narodna predanja i legende V“; zbornik radova Ustanove „Muzeografija II“, kao i monografija akademskog umjetnika Đeljoša Đokaja.

PG BIRO

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica