ENG

Promocija romana „Naši su životi bjekstva“ Jovana Nikolaidisa

14/02/2018

Roman Jovana Nikolaidisa „Naši su životi bjekstva“ biće predstavljen u KIC-u “Budo Tomović” u okviru ciklusa “Savremena crnogorska književnost”, u petak, 16.februara u Multimedijalnoj sali od 19 sati.

O knjizi će, sa autorom, govoriti teoretičarka književnosti Jelena Knežević.

Jovan Nikolaidis (Joanis Arvanitas) je crnogorski pisac, izdavač i novinar, u javnosti prepoznatljiv po upornosti u afirmaciji crnogorske multikulturalnosti, koji Balkan doživljava kao zonu tolerancije i mirne koegzistencije. Rođen je 1950. godine u Ulcinju. U periodu 1974-1990 živio je u Sarajevu, gdje je diplomirao na Filozofskom fakultetu, a u listu Oslobođenje obavljao je poslove novinara i urednika. Početkom devedesetih vratio se u rodni grad i u njemu osnovao izdavačku kuću Plima, pokrenuo i dugo godina uređivao časopis Plima plus, kao i prvo glasilo na albanskom jeziku, reviju Kronika. Uspostavio je brojne veze sa piscima iz regiona, a mnogi najznačajniji domaći i regionalni pisci započeli su svoj stvaralački put u njegovom časopisu. Pokretač je projekta Kuća za pisce i dugogodišnji saradnik ugledne međunarodne prevodilačke mreže Traduki. Takođe je osnivač ogranka Matice crnogorske u Ulcinju. Član je Crnogorskog društva nezavisnih književnika (CDNK).

Na književnom planu, kao autor se potpisuje na četrnaest proznih, pjesničkih i esejističkih knjiga, a neka od objavljenih djela su: “Valdinos 33” (roman), “Ulcinjska pisma” (eseji), “Crnogorska krivica” (politički eseji), “Valdinos” (priče), “Čapuri” (pjesme), “Budim se sa tuđinom u sebi” (pjesme), “Montenegro i/ili Crna Gora” (eseji) “Monahos” (esej), “Raznosači kostiju” (eseji), “Kosa mu je blistala, modra, svilenkasta” (priče), “Starac u zalivu” (priče), “Albanci i ja” (putopisni eseji) – knjiga štampana i na albanskom jeziku (“Shqiptarët dhe unë”), “Dvadeset vedrih tema” (minieseji). U posljednje vrijeme objavljuje i pod pseudonimom Joanis Arvanitas, kao što je slučaj sa najnovijom knjigom “Naši su životi bjekstva” koja predstavlja prvi dio triologije “Roman o Nikoli”.

KIC “BUDO TOMOVIĆ”

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica