ENG

EBRD zainteresovana za saradnju sa Glavnim gradom

21/02/2018

Evropska banke za obnovu i razvoj (EBRD) spremna je da pruži podršku u realizaciji projekta u Glavnom gradu, u prvom redu rekonstrukciji i modernizaciji javne rasvjete, javnog prevoza, zatim energetske efikasnosti objekata u vlasništvu Glavnog grada kao i realizaciji konkretnih projekata iz programa zelenih gradova, istaknuto je danas na sastanku zamjenika gradonačelnika Podgorice Časlava Vešovića sa šefom EBRD za Crnu Goru Japom Sprejom i Lin o Grejdi zamjenicom direktora odjeljenja za lokalnu infrastrukturu i zaštitu životne sredine, sa saradnicima.

Zamjenik Vešović je ocijenio da je učestala komunikacija sa predstavnicima EBRD-a potvrda obostrane spremnosti da se na partnerskoj osnovi realizuju projekti koji su od izuzetnog značaja za dalji održivi razvoj Podgorice.

On je izrazio zadovoljstvo iskazanim razumijevanjem i podrškom EBRD-a Glavnom gradu u realizaciji projekata na bazi standarda koji se primjenjuju u konceptu zelenih gradova, uz uverenje da će to biti još jedan važan korak ka uspostavljanju dugoročne saradnje između gradske uprave i predstavništva EBRD-a u Crnoj Gori.

Vešović je predstavnike EBRD upoznao sa realizovanim i započetim projektima Glavnog grada koji se tiču energetske efikasnosti i konstatovao da će shodno strategiji razvoja Glavnog grada i u narednom periodu gradska uprava nastaviti da intenzivno radi na realizaciji novih projekata koji doprinose očuvanju životne sredine i uštedama električne energije.

Šef predstavništva EBRD Jap Sprej je ocijenio da je dosadašnja saradnja sa Glavnim gradom bila izuzetno kvalitetna i izrazio uverenje da će se i u narednom periodu nastaviti i intenzivirati kroz realizaciju konkretnih zajedničkih aktivnosti i projekata.

Predstavnici EBRD-a su posebno izrazili interesovanje za projekte gradske uprave koji se tiču razvoja Podgorice kao zelenog grada, konstatujući da bi u tom dijelu njihova iskustva i ekspertska znanja mogla u velikoj mjeri da budu korisna i glavnom gradu Crne Gore.

Oni su posebnio naglasili da bi Podgoricu željeli da vidi kao dio programa zelenih gradova koji se od nedavno realizuje u nekim glavnim gradovima u regionu.

Predstavnici EBRD-a su iskoristili posjetu Glavnom gradu da održe radionicu sa predstavnicima gradske uprave, na kojoj je razgovarano o potencijalima za saradnju u oblastima koje su naveli kao prioritene, a odnose se na javnu rasvjetu, gradski prevoz i primjenu mjera energetske efikasnosti u objektima u vlasništvu Glavnog grada. Na radionici su predstavljena uporedna iskustva sličnih projekata, zakonska regulativa, dostupni grantovi, prirema tenderske dokumentacije…

PG BIRO

EBRD zainteresovana za saradnju sa Glavnim gradom
EBRD zainteresovana za saradnju sa Glavnim gradom
EBRD zainteresovana za saradnju sa Glavnim gradom
EBRD zainteresovana za saradnju sa Glavnim gradom

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica