ENG

Mart u KIC-u: Proljećna art rapsodija

28/02/2018

Kulturno – informativni centar “Budo Tomović” prirediće tradicionalno i tokom marta oko 30-tak raznovrsnih i kvalitetnih umjetničkih programa.

Proljećnu art rapsodiju u muzičkom segmentu otvoriće splitska klapa “Kontra” u petak, 2. marta, a potom tradicionalno povodom 8. marta priređujemo nesvakidašnje koncertno veče “Kompozitorke iz sjenke IV”. Ove godine na repertoaru su djela kamerne muzike: Melani Bonis, Fani Hensel Mendelson, Ejmi Bič i Klare Šuman u izvođenju gudačkog kvarteta “Vollmond” i “Doclea”, Žane Lekić, Marije Đuranović, Nataše Popović, Vujadina Krivokapića i Bojana Martinovića.

Kamernu muziku romantičarskog kompozitora Roberta Šumana klavirski kvintet “Stretto” izvešće 16. marta, a mladi gitarista Miloš Pavićević predstaviće se 14. marta.

Poznati rok muzičar i bivši član kultnog satava Block Out Nikola Vranjković sa svojim bendom promovisaće premijerno u Crnoj Gori novi album “Veronautika” 19. marta. Zbog velikog interesovanja publike KIC POP HOR prirediće još dva koncerta partizanskih pjesama “Bez dileme – antifašizam” 29. i 30. marta .

Sa podgoričkim umjetnicima bićemo domaćini Prvog festivala crnogorske narodne pjesme “Stare note – novi zvuci” i to 28. marta, a oko 20 mladih interpretatora izvešće poznate narodne pjesme.

Za građane Podgorice i sve zainteresovane od 7. do 31. marta organizovaćemo četvrti besplatan kurs „Crnogorsko oro“.

U saradnji sa brojnim partnerima i ambasadom SAD, omogućićemo publici da upozna grupu Fly Dance koja će plesni spektakl pun zabave i mladalačke energije prirediti 18. marta na velikoj sceni. U melodijama i folklornim igrama članova udruženja iz Ankare uživaćemo 21. marta, a veče sevdaha biće održano 23. marta.

Dan Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić” biće obilježen koncertom 20. marta, a učenici i profesori istoimene škole 12. marta prirediće i koncert italijanske muzike.

Filmski program biće u znaku revije posvećene glumici sa najviše nominacija za Oskar u istoriji filmske industrije – Meril Strip. Na njenu uspješnu karijeru podsjetiće nas filmovi: 5. mart – „Sofijin izbor“ (1982), 6. mart – „Žena francuskog poručnika“ (1981), 7. mart – „Plač u tami“ (1988) i 8. mart – „Moja Afrika“ (1985).

Od 15. do 17. marta KIC će biti domaćin belgijskog filmskog festivala „Eurovideo“ koji se prvi put održava u Crnoj Gori. Riječ je o festivalu takmičarskog karaktera u okviru kojeg će osim kratkih filmova iz cijele Evrope biće prikazana i ostvarenja mladih crnogorskih filmskih stvaralaca.

Dramski program nastaviće da afirmiše pozorišnu kulturu kroz predstavljanje različitih teatarskih formi, pa već 1. marta publika će moći da pogleda reprizu DODEST-ove monodrame „Pijanista“ Sejfa Seferovića. Za najmlađe na velikoj sceni 15. marta organizovaćemo premijeru predstave „Ne žuri, stoj! Čuvaj glavu druže moj!“ u izvođenju Ivone Čović Jaćimović i Žane Gardašević Bulatović.

Uspješnu međuinstitucionalnu saradnju sa Kulturnim centrom Novog Sada nastavićemo ove godine i to organizovanjem izložbe fotografija i promocijom monografije “20 godina u jednoj sekundi” autora Darka Dozeta (23.marta).

Rotary Internacional 9. marta obilježiće 113 godina od osnivanja i 20 godina postojanja Rotary kluba u Crnoj Gori, svečanim koncertom KIC POP HORA.

Da je KIC zaista srce kulture grada i mjesto intezivne razmjene duhovnih i umjetničkih vrijednosti potvrđuje i podatak da je tokom februara naše programe pratilo blizu šest hiljada posjetilaca. Nastavljamo istim tempom i u martu.

Učesnici današnjeg PRESS-a bili su direktorica Snežanu Burzan i urednici KIC-programa Maja Popović (muzički) i Miodrag Miško Popović (filmski).

Većina KIC programa i u martu je besplatna. Ulaznice za koncert Nikole Vranjkovića i benda po cijeni od 10 eura mogu se kupiti na KIC-biletrarnici (9 – 20h) od 1. marta. Besplatne ulaznice za koncert klape Kontra, možete od danas (27.februar) podići na biletarnici.

KIC “BUDO TOMOVIĆ”

Mart u KIC-u: Proljećna art rapsodija
Mart u KIC-u: Proljećna art rapsodija

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica