ENG

Izložba slika i crteža akademskog slikara Naoda Zorića

02/03/2018

Povodom trideset godina stvaralaštva u prostoru Moderne galerije, u ponedjeljak, 05. 03. 2018. u 20h , biće otvorena izložba slika i crteža akademskog slikara Naoda Zorića. Izložbu će otvoriti istoričarka umjetnosti dr Anastazija Miranović. Uvodni tekst kataloga potpisuje akademik Niko Martinović, koji je o Zorićevom stvaralaštvu između ostalog zapisao:

„Naod Zorić nije patron estetike definisane božanskom harmonijom i idealnim proporcijama. Naprotiv, on demonstrira naglašene deformitete ili disproporcije u kreiranju likova, fokusirajući se na temat. Zapravo nastoji da žarom uobrazilje evocira prohujalo vrijeme i čovjekovu borbu sa sudbinom, i tako stvori umjetnost koja odolijeva vremenu. Uprkos toj datosti, frivolan kuriozum na ovim “mentalnim slikama”, sa moćno

prikazanim glavama, gotovo su svagda degenerisane ruke – ruke infanta njegovih viteza i mudraca, patricija i plebejaca“.

Izložbu organizovanu povodom jubileja umjetničkog stvaralaštva prati i monografija u izdavaštvu Obodskog Slova iz Podgorice i Štampar Makarije iz Beograda.

Naod Zorić rođen je 1968. godine u selu Đurđevića Tara. FLU, odsjek za slikarstvo, završio je 1993. godine na Cetinju, u klasi prof. Dragana Karadžića. Godine 1995. završio je postdiplomske studije u Beogradu, kod prof. Radomira Reljića. Član je ULUCG. Slike i crteži mu se nalaze u muzejima, galerijama i privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu.Studijski je boravio u Francuskoj, Grčkoj, Izraelu, Palestini, Egiptu, Turskoj, Sloveniji… Učestvovao na mnogim umjetničkim simpozijumima i kolonijama u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Kolašinu.

Kontakt telefon umjetnika: 069 021 849

JU “MUZEJI I GALERIJE”

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica