ENG

 Glavni grad povećao sredstva za finansiranje projekata NVO na 200.000 eura u dvije godine

14/03/2018

Gradonačelnik Glavnog grada – Podgorice Slavoljub Stijepović će, u ime Glavnog grada, sa UNDP-om zaključiti Ugovor o realizaciji ReLOaD projekta, kojim je predviđen transfer sredstava planiranih u Budžetu Glavnog grada za tu namjenu, u cilju kofinansiranja realizacije projekta, ukoliko Skupština Glavnog grada na Sjednici 16. marta usvoji Informaciju o učešću Glavnog grada – Podgorice u Regionalnom programu lokalne demokratije na zapadnom balkanu (ReLOaD).

Na taj način će se sredstva za finansiranje projekata Glavnog grada povećati na 200.000 eura za 2018. I 2019. Godinu.

Da podsjetimo, svake godine, iz Budžeta Glavnog grada opredjeljuje se određeni iznos sredstava za finansiranje projekata NVO, čiju raspodjelu vrši Komisija za raspodjelu sredstava za projekte nevladinih organizacija Glavnog grada. U tu svrhu, Budžetom za 2016. i 2017. godinu opredjeljivana su sredstva u iznosu od po 40.000,00 eura, na godišnjem nivou. Navedenom iznosu će, u naredne dvije godine, u okviru ReLOaD projekta, biti dodata sredstva u ukupnom iznosu od 100.000,00 eura koje je izdvojila Evropska unija, a implementira UNDP, uz još 20.000,00 eura koje će, kao kofinansiranje, obezbijediti Glavni grad, što ukupno iznosi po 100.000,00 eura, na godišnjem nivou, za finansiranje projekata nevladinih organizacija, za 2018. i 2019. godinu.

Namjera Glavnog grada, prilikom apliciranja za učešće u ReLOaD prjektu bila je inteziviranje partnerstva između Glavnog grada i nevladinih organizacija sa sjedištem u Podgorici.

Samim tim, Glavni grad je potvrdio svoju opredijeljenost da, kao partnerska jedinica lokalne samouprave ReLOaD projekta doprinese jačanju demokratije i razvoju snažnijih partnerskih odnosa kroz institucionalizovanje saradnje sa nevladinim organizacijama u svrhu poboljšanja kvaliteta života u lokalnoj zajednici.

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD) sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u šest zemalja regiona i to: Albaniji, Bosni i Hercegovini (BiH), Makedoniji, Crnoj Gori, Kosovu i Srbiji. Projekat je sa realizacijom počeo 1. februara 2017. godine i tokom tri godine realizacije cilj projekta je jačanje partnerstva između jedinica lokalne samouprave (JLS) i civilnog društva u regiji Zapadnog Balkana, kroz izgradnju i širenje transparentnog pristupa finansiranja nevladinih organizacija (NVO) iz budžeta JLS, a u cilju rješavanja potreba u lokalnoj zajednici. Ukupna vrijednost ReLOaD projekta je 10 miliona eura, a finansira ga Evropska unija (EU) iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć, tj. Programa podrške za civilno društvo u iznosu od 8,5 miliona eura, dok će ostatak sufinansirati UNDP kancelarije koje djeluju u zemljama Zapadnog Balkana i partnerske JLS.

Na poziv za izražavanje interesa jedinica lokalnih samouprava za učešće u ReLOaD projektu, koji je UNDP objavio u prvoj polovini 2017. godine, prijavilo se devet jedinica lokalne samouprave iz Crne Gore, pokazujući na taj način opredijeljenost za unaprjeđenje i jačanje odnosa sa civilnim društvom. Komisija UNDP je evaluirala pristigle prijave, dok je konačnu odluku o izboru najboljih prijava donio Partnerski odbor ReLOaD projekta, 19. juna 2017. godine, u Podgorici. Za učešće u ReLOaD projektu odabrane su opštine Tivat, Nikšić, Kotor, Pljevlja i Glavni grad Podgorica.

PG BIRO

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica