ENG

Obezbijeđena sredstva za konzervatorske mjere na Medunu

15/03/2018

Sprovođenje konzervatorskih mjera na kulturnom dobru Medun, radionica „Konzervacija rimske keramike i stakla“, (edukacija i doedukacija stručnog kadra), Arheološka ljetnja škola na Duklji i Arheološki časopis „Nova antička Duklja IX“, projekti su za čiju realizaciju su JU Muzeji i galerije Podgorice obezbijedili sredstva u visini od 17.500,00 eura zaključivanjem Ugovora o finansiranju projekata, shodno Programu zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2018. godinu sa Ministarstvom kulture Vlade Crne Gore.

Na ovaj način su omogućena istraživanja, prezentacija, revitalizacija i sanacija najugroženijih partija kulturnog dobra Medun, za koji je izdvojeno najviše sredstava, 10. 000 eura. Za projekat Arheološka ljetnja škola na Duklji koji podrazumijeva nastavak edukacije arheologa kroz istraživanja na Duklji u okviru međunarodne Arheološke ljetnje škole, usmjerene na rad na terenu i organizovanje radionica i predavanja, predviđeno je 4.000 eura. U časopisu „Nova antička Duklja” objavljeni su stručni radovi vezani za antičku Duklju i druge lokalitete , a u izdanju za 2018. godinu predviđeni su stručni tekstovi autora iz Crne Gore, Italije, Njemačke, Hrvatske, Makedonije, Srbije i Bugarske. Opredijeljena sredstva za projekat iznose 2.000,00 €. Preostalih 1.500 eura se odnosi na radionica „Konzervacija rimske keramike i stakla“, koji obuhvata edukacija i doedukacija stručnog kadra.

Nosilac navedenih poslova je Ministarstvo kulture, a realizator JU Muzeji i galerije Podgorice. Zaključivanjem predmetnih ugovora unaprijeđena je saradnja između JU Muzeji i galerije Podgorice i Ministarstva kulture, a finansiranjem od strane Ministarstva kulture data mogućnost JU Muzejji i galerije Podgorice da realizuje projekte, koji pored toga što su značajni za samu ustanovu, predstavljaju i projekte od javnog interesa.

PG BIRO

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica