ENG

Počela izrada Katastra zelenih površina Glavnog grada

21/03/2018

Radna grupa sastavljena od predstavnika različitih gradskih organa i institucija u okviru Glavnog grada Podgorica formirana je na inicijativu gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića radi izrade Katastra zelenih površina Glavnog grada. U sastav radne grupe uvršteni su stručnjaci iz ove problematike, koji će kroz rad na terenu izvršiti istraživanje i popis urbanih lokaliteta i postaviti osnove za prezentovanje situacije iz ove oblasti. Prvi zadaci Radne grupe odnose se na sagkedavanje zelenih površine kroz plansku dokumentaciju, izradu analizu postojećeg fonda podataka kao i prikuplanje relevantnih informacija od drugih subjekata kao što su katastar instalacija, potrebni kompjuterski program za podršku, orto foto snimci i dr.

Shvatajući složenost procesa, Radna grupa je definisala odgovarajuću dinamiku poslova, koja će podrazumijevati dugoročni angažman, kako bi se formirao registar prema međunarodnim zahtjevima i standardima. Pored navedenog, Radna grupa će se baviti i pitanjima od značaja za zaštitu biodiverziteta, naročito u kontekstu određivanja sajtova za Naturu 2000, što je opšte prihvatljivi mehanizam za zaštitu staništa flore i faune.

Podsjećamo da je Glavni grad je na osnovu donešenih strateških dokumenata procijenio da neophodnost izrade Katastra zelenih površina. Katastar zelenih površina predstavlja skup sistematizovanih informacija i podataka o zelenim površinama, njihovom kvantitetu, kvalitetu i ekonomskoj procjeni, uključujući kartografski prikaz i statističke informacije i predstavlja osnovu za korišćenje prirodnih resursa, planiranje i kontrolu njihove zaštite.

Cilj izrade Katastra zelenih površina jeste da se evidentiranjem postojećeg stanja zelenih površina formira informaciona osnova putem koje će se pratiti trendovi i aktivnosti koji se odnose na uređenje zelenih površina. Na osnovu rezultata analize stanja definišu se preduslovi za unapređenje i adekvatne mjere na određenom lokalitetu.

Katastar je prepoznat kao važan instrument za zaštitu životne sredine, sprječavanje njenog uništavanja i stvaranje mogućnosti za održivu valorizaciju postojećih i planiranja novih zelenih površina.

PG BIRO

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica