ENG

Centar za ekotoksikološka ispitivanja realizuje monitornig životne sredine Glavnog grada

28/03/2018

Centar za ekotoksikološka ispitivanja d.o.o. Podgorica realizovaće program monitoringa životne sredine Glavnog grada Podgorica i opština u okviru Glavnog grada.

Glavni grad je Programom monitoringa ustanovio mjerna mjesta: kod Tržnog centra „Delta city“; kod stadiona Budućnost (raskrsnica Bulevara Ivana Crnojevića i Ulice 19. decembar); raskrsnica Ulice Kralja Nikole i Ulice Crnogorskih serdara; Centar opštine u okviru Glavnog grada Tuzi; Centar opštine u okviru Glavnog grada Golubovci; Naselje Zagorič, na potezu između Piperske ulice i brijega Morače.

Prema strukturi mreže mjernih mjesta, program se odnosi na mjerenje zagađenja koje potiče od saobraćaja u gradskom području (UT) i praćenje kvaliteta vazduha na jednoj lokaciji koja je izvan direktnog uticaja saobraćaja, kako bi se sagledao uticaj korišćenja ogrijevnog drveta u domaćinstvima na dati segment životne sredine.

Jedan od posebno značajnih segmenata djelovanja u oblasti zaštite životne sredine predstavljaju aktivnosti u pravcu očuvanja i unaprjeđenja kvaliteta vazduha, što se čini posebno važnim kada su u pitanju gradske cjeline. Kontrola kvaliteta vazduha vrši se radi utvrđivanja nivoa zagađenosti vazduha i ocjene uticaja zagađenog vazduha na zdravlje ljudi, životnu sredinu i klimu, kako bi se preduzele potrebne mjere u cilju zaštite životne sredine, zdravlja ljudi i materijalnih dobara.

Glavni grad kao odgovorna lokalna samouprava kontinuirano prati kvalitet vazduha na odabranim lokacijama od 2014. godine. S tim u vezi i ove godine izdvojena su sredstva u iznosu od 25.000 eura za ove svrhe.

PG BIRO

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica