ENG

Biblioteka pokrenula „Sjećanje na prijatelje“

03/04/2018

Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“ pokrenula je ciklus u okviru segmenta Tribina pod naslovom SJEĆANJE NA PRIJATELJE BIBLIOTEKE, sa željom da se od zaborava otrgnu brojne ličnosti koje su svojim intelektualnim pregalaštvom, stručnošću i nadasve odgovornim i emotivnim odnosom prema ovoj Ustanovi, Podgorici, ali i državi Crnoj Gori ostavili intelektualni trag za nezaborav.

Bitna karakteristika počivših djelatnika je njihov napor usmjeren ka realizaciji ideje o demokratiji, antifašizmu, međunacionalnoj i vjerskoj toleranciji, obnovi crnogorske državne samostalnosti, nacionalnoj samobitnosti, te evroatlantskom putu Crne Gore.

Sjećanje na prijatelje započinje večeras u 19 časova sjećanjem na čuvenog crnogorskog istoričara prof. dr Branislava Bata Kovačevića. Promoteri će biti prof. dr Radoje Pajović, prof. dr Živko Andrijašević, a medijator večeri biće publicista Marijan Mašo Miljić.

U vremenu sve većeg i žalosnog osporavanja brojnih vrijednosti koje je Crna Gora, ne bez otpora i muke, osvojila kao svoj osnov (već pomenuti antifašizam, demokratiju, ljubav i odanost prema Crnoj Gori, njenim simbolima, ali i interesima), ova vrsta naučnog ali i umjetničkog podsjećanja na ljude koji su personifikacija rečenog biće dobar putokaz i potvrda ispravnosti crnogorskog puta.

Za kraj aprila predviđeno je veče sjećanja na prof. dr Vuka Minića, čovjeka koji je na beskompromisan način govorio o problematici autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve (priredio sabrana djela Mitrofana Bana).

Početkom maja, u susret Danu nezavisnosti, planirano je veče sjećanja na prof. dr Mijata Šukovića, doajena crnogorske pravne nauke (čuvene su njegove studije o nepravosnažnosti Podgoričke skupštine iz 1918. godine).

Kraj maja je rezervisan za prof. dr Branka Pavićevića, dovoljno je reći osnivača i utemeljitelja CANU i DANU. Bespogovorni autoritet u istoriografiji Crne Gore, bez čijih sudova je teško početi, a kamo li završiti bilo kakvu istorijsko-političku polemiku, kojih je Crna Gora u ovo doba nedobronamjerne i politikantske kakofonije prepuna.

Navedeni su samo neki, a ciklus će imati, kako je planirano, svoje trajanje. Kao mogućnost razmatrani su prof. dr Božina Ivanović, don Branko Sbutega, Husein Bašić, Radoš Rotković, Sreten Asanović, Gojko Kastratović, Olga Perović i dr.

PG BIRO

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica