ENG

Energetski dani Podgorice – Osvrni se, možeš ti to

20/04/2018

U cilju edukacije i podizanja svijesti građana na polju energetskog menadžmenta, Glavni grad i ove godine, nastavljajući tradiciju realizacije promotivno-edukativnih aktivnosti, organizuje Energetske dane Podgorice na temu “Osvrni se, možeš ti to”.

Svečano otvaranje Energetskih dana Podgorice održaće se u utorak, 24. aprila u 15:00 časova na Trgu nezavisnosti, ispred Gradske knjižare. Predstavnici Glavnog grada će otvoriti manifestaciju instalacijom “Zeleno protiv betona”. Nakon otvaranja instalacije, u 17 časova će se održati predavanje u multimedijalnoj sali KIC-a “Budo Tomović” za učenike Gimnazije “Slobodan Škerović” i za sve zainteresovane građane organizovano u saradnji sa NVO Prona.

Posjeta zgradi Ujedinjenih Nacija u Podgorici panirana je za 25. aprila u 14:00 časova, kao jednom od svijetlih primjera energetske efikasnosti u zgradarstvu gdje će se upriličiti obilazak i predavanje namijenjeno studentima zainteresovanih fakulteta i zainteresovanim građanima.

U četvrtak, 26. aprila u 11:00 časova u prostorijama EU Info centra u Ulici 19. decembra održaće se konferencija o održivom transportu, klimatskim promjenama i mogućnostima i pristupačnosti EU fondovima za inovativne projekte iz ovih oblasti. Na konferenciji će govoriti profesori sa mašinskog fakulteta kao i predstavnici NVO sektora.

Za sam kraj manifestacije, 27. aprila u 11:00 časova će se upriličiti velika dječija priredba na temu zaštite životne sredine ispred biblioteke “Radosav Ljumović”. Istovremeno će se održati i Sajam energetske efikasnosti organizovan u saradnji sa NVO Green Home na kojem će kompanije i nevladine organizacije u okviru svojih štandova predstaviti svoje proizvode, rješenja, projekte i aktivnosti iz domena energetske efikasnosti.

Ova inicijativa je počela 1992. godine, u Rio de Žaneiru u Brazilu kada je održana konferencija Ujedinjenih nacija (UN) o životnoj sredini i razvoju. Na konferenciji su učestvovali predstavnici 197 zemalja. Orijentisana prema održivom razvoju, ovo je bila prva konferencija koja je na globalnom nivou afirmisala ideju održivog korišćenja resursa i očuvanja životne sredine za buduće generacije. Ušteda energije i korišćenje obnovljivih izvora energije imaju jednu od važnijh uloga u zaštiti životne sredine, pošto su uobičajeni izvori energije do sada bili najveći zagađivači na planeti. Korištenjem manjih količina neobnovljive energije, količina gasova koji proizvode efekat staklene bašte i dovode do ozbiljnih klimatskih promjena bi se u značajnoj mjeri smanjila. Primjenom savremenih tehnologija edukacijom i podizanjem svijesti utiče se na promjenu odnosa prema potrošnji energetskih i prirodnih resursa što otvara mogućnosti mitigacija i adaptacija na klimatske promjene što sa sobom nosi veći komfort življenja i značajnu uštedu finansijskih sredstava.

PG BIRO

Energetski dani Podgorice – Osvrni se, možeš ti to

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica