ENG

Podgorica će dobiti finansijsku i tehničku pomoć za izradu Plana održive urbane mobilnosti

23/05/2018

U okviru Projekta „Održiva urbana mobilnost u zemljama Jugoistočne Evrope – gradovi Jugoistočne Evrope“, predstavnici Glavnog grada su učestvovali na 5. Evropskoj Konferenciji Planova održive urbane mobilnosti u Nikoziji na Kipru. Kroz sesiju „Sumiranje rezultata gradova Istočne Evrope: Pregled kulturnih različitosti Planova održive urbane mobilnosti“ predstavnici Glavnog grada su prezentovali karakteristike urbane mobilnosti u Podgorici, te i potrebe i izazove koji nas čekaju u cilju dostizanja održivosti na ovom polju.

Takođe, predstavnici Glavnog grada su tokom radionice ukazali i na napore koji su sprovedeni u cilju stvaranja preduslova za unapređenje stanja u ovoj oblasti, kao i na potrebu izrade Plana održive urbane mobilnosti (SUMP). Zahvaljujući tome, Podgorica je odabrana da bude grad za koji će se obezbijediti finansijska i tehička pomoć u okviru Projekta za izradu pomenutog Plana.

Plan za održivu urbanu mobilnost predstavlja strateški dokument kojim se obuhvata razrada principa zaštite životne sredine, ekonomske isplativosti i energetske efikasnosti u sektoru transporta, a sve u cilju zadovoljenja potreba stanovnika grada za organizovanom mobilnošću, a samim tim i boljeg kvaliteta života. Potrd toga, u okviru Projekta biće organizovane i odgovarajuće obuke zainteresovanih subjekata, te kampanje za jačanje svijesti o održivoj mobilnosti.

Projekat „Održiva urbana mobilnost u zemljama Jugoistočne Evrope – gradovi Jugoistočne Evrope (JIE), zajedno za održiv i energetski efikasan transport (SUMSEEC) predstavlja početak implementacije sporazuma potpisanog u Berlinu, u aprilu 2017. godine i ima za cilj povezivanje predstavnika političkog i civilnog sektora gradova Jugoistočne Evrope, koji su ključni za razvoj bitnih rješenja u domenu energetske efikasnosti i održive urbane mobilnosti. Projekat se odnosi na pružanju direktne podrške gradovima JIE kroz jačanje njihovih kapaciteta s namjerom efektivne implementacije relevantnih EU regulativa u domenu zaštite životne sredine, energetske efikasnosti i klimatskih promjena.

PG BIRO

Podgorica će dobiti finansijsku i tehničku pomoć za izradu Plana održive urbane mobilnosti

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica