ENG

Duo Miran Begić & Predrag Janković i orkestar Camerata Montenegrina

31/05/2018

Koncert renomiranog dua Miran Begić (violina) i Predrag Janković (harmonika) i orkestra Camerata Montenegrina biće održan u okviru manifestacije “Podgoričko kulturno ljeto 2018” u četvrtak, 31.maja, na Trgu nezavisnoti od 20:30.

Repertoar ansambla čine kompozicije koje pripadaju različitim muzičkim epohama i žanrovima, a u originalu su napisane za violinu i orkestar ili violinu i klavir. Uz poznata klasična djela, na programu koncerta naći će se i obrade crnogorskih tema u aranžmanu Begića i Jankovića.

Predrag Janković je rođen 1976. godine u Podgorici, gdje je završio nižu (klasa Anke Maliković) i započeo srednju muzičku školu. Srednje muzičko obrazovanje završio je u Kragujevcu u klasi prof. Jelene Grebović i prof. Radomira Tomića. Studije harmonike završio je na Muzičkoj akademiji A. Neždanova u Odesi (Ukrajina) u klasi prof. Vladimira Murze. Magistarske studije završio je na Nacionalnoj muzičkoj akademiji Ukrajine “P. I. Čajkovski” u Kijevu u klasi profesora Pavela Fenjuka. Laureat je brojnih nagrada i priznanja – prva Specijalna nagrada na Republičkom takmičenju u Podgorici (1993) sa maksimalnim brojem poena (100), prva nagrada u kategoriji dua na Republičkom takmičenju u Podgorici (1994). Jedno od najznačajnijih međunarodnih priznanja je prvo mjesto i specijalna nagrada GrandPri na međunarodnom takmičenju Baltika Harmonika u Sankt Petersburgu (1999).

Na međunarodnom muzičkom festivalu Muzika humana održanom 2001. godine u ukrajinskom gradu Zaparožju, proglašen je po anketi publike za učesnika sa najizrazitijim virtuozitetom. Nastupao je kao solista i sa različitim kamernim ansamblima i gudačkim orkestrima u zemlji i inostranstvu (Crna Gora, Srbija, Hrvatska, Slovenija, Ukrajina, Rusija, Slovačka,Austrija, Francuska, Holandija, Finska Danska, Italija, Španija i Portugalija). Snimio je CD Virtouzna harmonika koji je ujedno i prvi CD klasične muzike za harmoniku u Crnoj Gori. Pored mnogobrojnih nastupa na koncertnim scenama širom Evrope i svijeta nastupao je na najznačajnijim muzičkim festivalima u Crnoj Gori: Kotor- Art, Grad teatar – Budva, A Tempo, Barski ljetopis, Esspresivo. Profesor Predrag Janković radi na Muzičkoj akademiji, na predmetima: Harmonika, Kamerna muzika i ansambl harmonika, Metodika nastave harmonike sa pedagoškom praksom i Istorijski razvoj harmonike. Član je žirija na najprestižnijim takmičenjima za harmoniku kao što su: Susreti harmonikaša – Pula, Svjetski trofej i Svjetski kup. Predavač je na majstorskim radionicama za učenike i studente sa muzičkih akademija u zemlji i inostranstvu. Osnivač je i direktor Međunarodnog muzičkog festivala za klasičnu harmoniku Harmonika Fest, na kojem su nastupili najznačajniji svjetski umjetnici na harmonici: Renzo Ruggieri (Italija), Pavel Fenjuk (Ukrajina), Roman Žbanov (Rusija), Dominik Emorine (Francuska), Boris Lenko (Slovačka), Petar Marić (Srbija), Stjepan Hauser (Hrvatska) i drugi. Na ovom Festivalu, koji se održava u Tivtu nastupa oko 100 umjetnika iz nekoliko zemalja, a stručni žiri čine najeminetniji svjetski umjetnici na klasičnoj harmonici. Harmonika fest’ se ubraja među najznačajnije evropske festivale za harmoniku i ove godine će biti održano sedmo izdanje festivala. U okviru njega, profesor Janković je organizovao majstorske radionice za učenike i studente sa odsjeka za harmoniku. Predavači, koji su radili sa učenicima i studentima, istaknuti su profesori i umjetnici sa poznatih svjetskih konzervatorijuma i muzičkih akademija: Vladimir Murza (Ukrajina), Pavel Fenjuk (Ukrajina), Roman Žbanov (Rusija), Dominik Emorine (Francuska) i drugi. U julu, 2012. godine je održao koncert sa etno-džez bendom Balkan River of Music, na otvaranju Olimpijskih igara u Londonu. Bio je član pregovaračke grupe 25. za Nauku i istraživanje, u cilju pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji. Trenutno je pored pedagoškog rada aktivan i kao koncertni izvođač i predavač na majstorskim radionicama u okviru festivala za harmoniku širom Evrope i svijeta. Studenti iz klase profesora Predraga Jankovića su pobjednici mnogih međunarodnih takmičenja za harmoniku.

Miran Begić (1975) rođen je u Podgorici gdje je završio nižu i srednju muzičku školu u klasi profesora Vilija Ferdinandija. Debi sa Simfonijskim orkestrom imao je sa svojih 13. godina izvodeći koncert Feliksa Mendelsona u e-mollu. Na Muzičku akademiju se upisao u Podgorici – klasa profesora Miroslava Rusina, a diplomirao je na Cetinju, u klasi profesora Uroša Pešića. Magistarske studije iz violine kao i specijalizaciju iz kamerne muzike je završio na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Usavršavao se na majstorskim kursevima kod profesora Pavela Vernjikova i Erika Grinberga. Njegova izvođačka aktivnost je vezana za koncertne podijume Italije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Austrije, Francuske, Engleske, Libana, Bugarske, Švedske, USA i Rusije. Nastupao je sa umjetnicima poput: Alexander Bonduriansky, Wilfried Strehle, Guigla Katsarava, Peter Langgartner, Jaroslav Nadrzicky, Viktor Uzur, Ljubisa Jovanovic, Herbert Kefer, Barbara Hendrix, Sergey Smbatyan, Jean Reis, Darinka Matić-Marović. Više puta je nastupao kao solista sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom i međunarodnim studentskim orkestrima. Od 2001. godine nastupao je na preko 150 resitala u saradnji sa pijanistom Bojanom Martinovićem, sa kojim takođe djeluje u okviru klavirskog tria Tritonus. Snimao je za RTCG, RTS i RT Grčke. Na republičkim i saveznim takmičenjima mladih muzičara osvajao je prve nagrade; dobitinik je prve nagrade na VI Međunarodnom takmičenju Petar Konjović, u Beogradu. Angažovan je kao vanredni profesor na predmetima violina i kamerna muzika na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Od maja 2011. godine, održava masterclass-e na Konzervatorijumu „P. I. Čajkovski” u Moskvi za studente violine. U oktobru 2014.godine nagrađen je tittulom počasnog profesora Državnog muzičkog Instituta Ipolitov – Ivanov u Moskvi. U period od 2010. do 2016. obavljao je funkciju dekana Muzičke akademije na Cetinju gdje je angažovan kao redovan profesor na predmetima violina i kamerna muzika. Osnivač je i umjetnički direktor Ljetnje akademije ifestivala “Esspresivo”.

PODGORIČKO KULTURNO LJETO

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica