ENG

Povelja SUBNOR-a KIC POP HORU

01/06/2018

Članovi delegacije Saveza udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore uručili su danas KIC POP HORU Povelju za posebne zasluge u razvoju i unaprjeđenju antifašizma u našoj državi, a povodom njihovog izvanrednog projekta “BEZ DILEME – ANTIFAŠIZAM”, odnosno osam prema mišljenju mnogih spektakularnih i nezaboravnih koncerata partizanskih i antifašističkih pjesama u Podgorici i Nikšiću.

U ime KIC POP HORA, povelju je primila menadžerka hora i direktorica projekta “BEZ DILEME – ANTIFAŠIZAM” Snežana Burzan, inače direktorica KIC-a, a uručio je predsjednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore akademik Zuvdija Hodžić. Današnjoj svečanosti prisustvovali su dirigent KIC POP HORA prof. Saša Barjaktarović i članica Savjeta hora Maja Marić.

Ispred delegacije SUBNOR-a i antifašista u kojoj su uz Hodžića bili i potpredsjednik SUBNOR-a Slobodan Simović i sekretar udruženja Dragan Mitov Đurović, koji se obratio prisutnima istakavši “da je KIC POP HOR sa projektom Bez dileme – antifašizam, napravio malu istoriju za nezaborav”, dodajući da se Crnoj Gori i Podgorici “nije moglo roditi ništa ljepše od ovog hora”. Đurović je istakao izvanrednu dugogodišnju saradnju njihovog udruženja i KIC-a “Budo Tomović”, naglasivši da je Povelja KIC POP HORU ujedno “pravi biser te saradnje.”

U ime KIC-a i u ime više od 60 članova KIC POP HORA, delegaciji crnogorskog SUBNOR-a na ovom visokom priznanju iskreno je zahvalila Snežana Burzan koja je kazala da ova Povelja potvrđuje i vrjednuje veliki rad koji su svi u HORU uložili u projekat koji afirmiše na najljepši mogući način tekovinu slobodarskih i antifašističkih ideja našeg društva i u 21. vijeku, zahvaljući SUBNOR-u i na dosadašnjoj podršci. Što je važnije, istakla je Burzan je da “su građani širom Crne Gore prepoznali iskrenu emociju koju je hor donio, a koja je oživjela vrijeme slavnih generacija i ideje koje treba da nas vode i danas: antifašizam, solidarnost, čovjekoljublje.”

Podsjetimo, projekat “BEZ DILEME – ANTIFAŠIZAM” okupio je više od 200 izvođača, a uz fantastični KIC POP HOR, u njemu su učestvovali: orkestar Počasne garde Vojske Crne Gore, sa dirigentom Milom Belevićem, dječiji horovi Muzičke škole “Vasa Pavić”, “Zvjezdice” i školice pjevanja “D-mol”, balerine Srednje baletske škole “Vasa Pavić” i grupe “Alegro”, folklorni ansambl KIC-a “Budo Tomović”, sekcija tradicionalnog pjevanja podgoričke Srednje muzičke škole, solistkinje Renata Perazić i Andrijana Božović, kao i članovi pratećeg benda: Enes Tahirović, Stefan Pavićević, Ivan Tomas, Dejan Ljujić, Pjetar Dedivanović, Darko Kolanda, Maja Kalezić, Martin Đorđević, Neda Tadić, Sava Vujačić, kao i glumci Dubravka Drakić i Danilo Čelebić.

Do sada je održano osam koncerta “Bez dileme – antifašizam” na kojima je više od šest hiljada posjetilaca uživalo u partizanskim i antifašističkim pjesmama, kako na platou ispred Skupštine Crne Gore (8. maja 2018) tako i u Velikoj sali KIC-a (u novembru i decembru 2017, kao i u martu 2018) i Nikšićkom pozorištu (novambar 2017).

Prvi put je u našoj državi, u ovom vijeku, osmišljen jedan ovakav projekat koji je izazvao nezapamćeno interesovanje publike iz svih gradova Crne Gore kao i iz regiona. Po malo nostalgično i sa burnim emocijama u glasu, publika je sa horom pojevala na svim koncertima uglas: Hej Sloveni, Bilećanka, Budi se istok i zapad, Crveni makovi, Tače Tara… Zato i ne čudi da je ovaj jedinstveni projekat dobio i dobija pohvale sa brojnih adresa iz zemlje i okruženja, danas i visoku Povelju crnogorskoh SUBNOR-a, kao i mnogobrojne pozive za gostovanje kako u Crnoj Gori tako i u državama bivše Jugoslavije.

KIC “BUDO TOMOVIĆ”

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica