ENG

 Prva solarna elektrana u Podgorici sa 151.844 solarnih modula na Veljem brdu

05/06/2018

Glavni grad Podgorica stavio je na Javnu raspravu Odluku o utvrđivanju Nacrta lokalne studije lokacije “Velje brdo-solarna elektrana” u Podgorici kojom je predviđena solarna elektrana sa ukupno 151.844 solarnih modula.

Nacrta lokalne studije lokacije “Velje brdo-solarna elektrana” zahvata površina oko 69 ha i nalazi u zahvatu katastarske opštine Velje brdo.

Područje obuhvaćeno Lokalnom studijom lokacije u PUP-u Podgorica se nalazi u namjeni šumske površine (preklapajuća površina-lokacije za solarne elektrane). Postojeća i planirana namjena u okruženju predmetnog planskog dokumenta su šumske površine. Analizom planirane namjene površina u zoni zahvata predmetne LSL i postojećih i planiranih namjena u kontaktnim zonama konstatovano je da je buduća namjena ovog prostora u funkciji svih namjena sa zonama u okruženju.

Planirana namjena u okviru zahvata predmetnog Plana je Objekti elektroenergetske infrastrukture (lokacija za solarne elektrane). Ukupan prostor, zahvaćen ovom LSL-om, obuhvata jednu urbanističku parcelu. Prema pravilniku o bližem sadržaju i formi planskog dokumenta, u objekte elektroenergetske infrastrukture spadaju: objekti za proizvodnju električne energije (HE, RHE, MHE, TE), solarne i vjetroelektrane, trafostanice svih nivoa transformacije, nadzemni i podzemni dalekovodi i niskonaponska mreža… Solarna elektrana proizvodi električnu energiju fotonaponskim kolektorima. Fotonaponski kolektori pretvaraju sunčevo zračenje u električnu energiju. Paneli su montirani na metalnu konstrukciju koja obezbeđuje odgovarajući nagib. Solarni paneli se postavljaju po grupama u pravilnim razmacima, po pravcu istok-zapad i orjentišu prema jugu.

U okviru zahvata plana predviđena je interna saobraćajnica, koja ujedno označava moguće “kapije” tj. ulaze u isti.

​Javna rasprava traje 15 dana, počev od 4. juna 2018. godine do 18. juna 2018. godine.

Javna rasprava održaće se u prostorijama Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine Glavnog grada Podgorice, gdje će biti izložen Nacrt ovog planskog dokumenta.

Centralna javna rasprava održaće se dana 15. juna 2018. godine u multimedijalnoj sali KIC-a Budo Tomović, sa početkom u 12:00 časova. Na centralnoj javnoj raspravi obezbijediće se prisustvo obrađivača plana (“Urbi pro” d.o.o.), predstavnika Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice d.o.o. i stučnih lica Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine.

Usvajanje ovog planskog dokumenta predstavlja nastavak politike Glavnog grada u oblasti zaštite životne sredine, energetske efikanosti i održivog razvoja.

PG BIRO

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica