ENG

Susret sa Damirom Imamovićem

13/06/2018

Pozivamo medije na susret sa jednim od najpoznatijih sevdah umjetnika današnjice Damirom Imamovićem koji će sa svojim bendom Sevdah Takht nastupiti 16.juna na Velikoj sceni Kulturno – informativnog centra “Budo Tomović”. Nakon koncerta, u nedjelju, 17. juna Damir Imamović održaće i besplatno predavanje „Sevdah Lab“, u sali DODEST od 11h.

Susret i intervju sa Damirom Imamovićem organizujemo u subotu, 16.juna, u Hotelu „Ramada“, u 15 sati.

Molimo medije koji su zainteresovani da svoj dolazak potvrde na broj 069 417 029 najkasnije do 15.juna do 14 sati.

U bendu SEVDAH TAKHT su perkusionista Nenad Kovačić, basista Ivan Mihajlović i violinistkinja Ivana Đurić. Imamović će podgoričkoj publici predstaviti novi album „Dvojka“ na kojem se prvi put potpisuje i kao autor tekstova. Album „Dvojka“ objavljen je za poznatu izdavačku muzičku kuću Glitterbeat Records i već je stekao svjetsku slavu, a dobio je i pozitivne kritike od medija poput fRootsa, BBC-a i Guardiana. Sevdah Takht Damira Imamovića je posljednjih godina svirao na nekim od najvažnijih world music festivala u Evropi.

Damira Imamovića, domaći i strani mediji nazivaju “istinskim revolucionarom žanra sevdaha” i “kraljem sevdah muzike”. Unuk Zaima Imamovića, jednog od najpoznatijih muzičara u istoriji sevdaha i sin Nedžada Imamovića, u sebi nosi gen sevdalinke kao istinski nasljednik svog đeda i oca, doprinosi očuvanju sevdalinke, bogate i duge porodične tradicije. Jedan je od predvodnika “novog sevdaha”, muzičkog talasa moderne interpretacije bosanske tradicionalne pjesme, a ono što je upečatljivo je da se on ne oslanja samo na interpretaciju sevdalinki u novijim aranžmanima, već svemu pristupa istraživački, rušeći neke tabue u vezi sa sevdahom i njegovom važnosti u bosanskoj, ali i kulturi okolnih zemalja. Susrećući se s majstorima sevdaha, muzičarima, pjevačima i autorima ove umjetničke forme, Imamović neprestano proširuje svoj repertoar i svojim interpretacijama stvara jedan poseban stil savremenog sevdaha.

KIC “BUDO TOMOVIĆ”

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica