ENG

Koncert bugarskog djevojačkog hora Evmolpeya

18/06/2018

Povodom završetka presjedavanja Republike Bugarske Savjetom Evrope, Ambasada Bugarske u Podgorici organizuje koncert Djevojačkog hora Evmolpeya iz Plovdiva, u utorak, 19. juna u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” u 20 sati. Ulaz je besplatan.

Djevojački hor Evmolpeya je osnovala Opština Plovdiv u julu 2006. godine. Ljubav prema muzici i dugogodišnji predani rad pod vođstvom dirigentice dr Rade Slavinske i menadžerke Ganke Jankove su formirali karakter i estetiku hora koji je dobio titulu “Ambasador dobre volje”. Ovaj hor čine više od pedeset djevojčica iz dvadesettri škole u Plovdivu, starosti od 8 do 19 godina, od kojih tridesetšest njih javno nastupa. Repertoar hora sadrži pjesme na šesnaest jezika, uglavnom “a capella” kompozicije koje sadrže različite periode i trendove – od gospela i duhovne muzike kroz renesansne, klasične i romantične kompozicije pa sve do savremenih djela i veselih narodnih pjesama.

Hor je realizovao devetnaest putovanja po inostranstvu ispunivši niz uspješnih projekata: XII internacionalni horski festival u Francuskoj, “Eurotreff Musik Ulm” u Njemačkoj (2007), “Schwabisch Hall ’08” u Njemačkoj, Deseti evropski festival mladih “Europäisches Jugend Musik” u Njemačkoj, VII festival umjetnosti “Balgariada” u Srbiji, XII internacionalni horski festival u Švajcarskoj, XXVI internacionali festival umjetnosti “Sarajevska zima” (2010), Četrdesetšesti internacionalni festival kamerne muzike u Plovdivu (2010), Internacionalni salon umjetnosti u Sofiji (2011), Tridesetdeveti internacionalni horski festival “Roncegno” u Italiji, XVI internacionalni horski festival “Voices of the World” u Francuskoj (2012), Četrdesettreći internacionalni festival u Sofiji (2012), XII internacionalni muzički festival u Ankari (2013), X internacionalni horski festival “Banja Luka ’13” u Bosni i Hercegovini, Petnaesti internacionalni horski festival “Golden Fairy” u Bosni i Hercegovini, Dvadesettreći internacionalni horski festival “Eustakio Barbaro” u Italiji (2016), XVI internacionalni festival muzičke kreativnosti “Ekaterinburg” u Rusiji (2017).

Djevojački hor “Evmolpeya” je takođe učestvovao na zvaničnim događajima i ceremonijama pod pokroviteljstvom predsjednika Bugarske i ministra kulture: otvaranje izložbe “Trakijsko blago stare Bugarske” u Švajcarskoj, otvaranje Muzeja bugarskog duha u Turskoj, predstavljanje bugarske kulture kao dio nacionalnog programa i proslave stogodišnjice nezavisnosti Bugarske u Belgiji, otvaranje austro-bugarskog kulturnog foruma u Beču, koncert pred komandantima i vojnicima međunarodnih vojnih snaga EUFOR u bazi Bosne i Hercegovine i Dani bugarske kulture u Sloveniji i Hrvatskoj, 2014.godine.

Hor je objavio svoje snimke na radiju Plovdiv, Bugarskoj nacionalnoj televiziji i Belgijskom nacionalnom radiju. Izdao je CD – album duhovne muzike “Gloria in excelsis”. Hor je priredio preko 300 koncerata u Bugarskoj i inostranstvu.

KIC “BUDO TOMOVIĆ”

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica