ENG

Govor gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića u Skupštini Glavnog grada

31/07/2018

Teško je pronaći riječi kojima bih mogao opisati osjećaj ponosa i obaveze zbog časti koju ste mi danas ukazali. Dozvolite mi, zato, da vam se na početku zahvalim i obećam da ću učiniti sve što je u mojoj moći da opravdam vaše povjerenje.

Istovremeno, osjećam potrebu da ovom prilikom još jednom zahvalim i našim sugrađanima koji su 27. maja u ogromnom broju podržali izborni program naše liste. Apsolutna vlast koju smo osvojili zahvaljujući takvoj podršci znači, u političkom smislu, i apsolutnu odgovornost za razvoj Podgorice u narednom četvorogodištu.

Želim da zahvalim i dosadašnjoj gradskoj upravi na čelu s gradonačelnikom Stijepovićem. Privilegiju da nastavimo voditi Podgoricu u velikoj mjeri dugujemo vašoj posvećenosti i odgovornom odnosu prema poslu koji ste do danas radili.

Poštovane kolege, nakon perioda intenzivne urbanizacije tokom kojeg je Podgorica dobila konture modernog grada, naša ideja vodilja u narednim godinama biće njena evropeizacija. Uz dalju izgradnju saobraćajne i komunalne infrastrukture, te unaprjeđenje poslovnog ambijenta u Podgorici s ciljem rješavanja problema nedovoljne zapošljenosti naših sugrađana, osnovni cilj buduće gradske uprave biće kreiranje novih sadržaja kojima ćemo upotpuniti kulturni, sportski i ukupan društveni život našeg grada.

Opšte je poznato da je istorijski razvoj Podgorice bio izrazito turbulentan. Kao posljedica toga, u pogledu vizuelnog identiteta, Podgorica bi se danas teško mogla porediti s velikim i bogatim evropskim gradovima koji ujedno predstavljaju prestižne turističke destinacije. Štaviše, nije vjerovatno da će iko od nas dočekati dan kada će arhitektura i urbanizam biti razlog zbog kojeg će neko, umjesto Pariza ili Barselone, odabrati da posjeti baš Podgoricu.

Pa ipak, i kao neko ko je duže vrijeme boravio u inostranstvu, nemam nikakvu dilemu da bi, u dogledno vrijeme, Podgorica mogla postati jedno od najljepših mjesta za život u regionu i šire.

Zahvaljujući jedinstvenom geografskom položaju, uz mudro korišćenje izdašnih prirodnih potencijala ovoga kraja, kvalitet života u našem gradu uskoro bi mogao postati uistinu evropski.

Da bi to bilo moguće, odnosno da bismo živjeli u gradu kakav podgorica može i treba da bude, potreban je doprinos svakog njenog građanina. Najjednostavnije kazano, ukoliko redovno ne izmirujemo obaveze koje imamo prema gradskim službama, ne vodimo računa o izgledu dvorišta naših kuća i ulaza naših zgrada, ne čuvamo dječja igrališta i parkovski mobilijar, smeće odlažemo đe stignemo, a parkiramo tamo đe nam je najjednostavnije, nema te gradske uprave koja naš grad može dovesti u red u mjeri kojom bismo svi bili zadovoljni.

Konačno, da bi Podgorica bila ono što može i treba da bude, potrebno je da i mi koji śedimo ođe pokažemo novu vrstu političke kulture i odgovornosti prema opštem društvenom interesu.

U tom smislu, nemam dilemu da je ono što nas razdvaja gotovo beznačajno u poređenju s onim što nas povezuje.

Izvan svijeta politike, mi smo poznanici i prijatelji, rođaci i kumovi, srijećemo se na svadbama i pokajanjima, more nas iste brige i istom se nadamo.

A okvir za sliku naše svakodnevice predstavlja upravo ovaj grad, grad koji činimo mi, grad koji umnogome čini nas.

Krećemo se istim ulicama, naši najmlađi idu u iste vrtiće i škole, smetaju nam loš javni prevoz i saobraćajne gužve, smeta nam i kolektor u širem centru grada, borimo se, svako na svoj način, s nekulturom i primitivizmom koji vladaju djelovima javnog prostora koji dijelimo, živimo okruženi ljudima koji su profesionalno ostvareni i dobro zarađuju, ali i onima drugima koji sanjaju materijalno blagostanje za sebe i svoje najbliže.

I siguran sam da neću pogriješiti ako kažem da, bez obzira na političke razlike i bez izuzetka, svi volimo ovaj grad i želimo mu svijetlu budućnost, da želimo sigurniju, čistiju i zeleniju Podgoricu, trotoare i rasvjetu u svakoj ulici, vodovod i kanalizaciju za svako domaćinstvo, pješačke zone širom Mirkove varoši, šetališta uz Ribnicu i Moraču, novo Gradsko pozorište, Istočnu tribinu Gradskog stadiona, novi Stadion malih sportova, nova i održiva radna mjesta za naše sugrađane.

Poštovane kolege,

pred vas danas stupam kao slobodan čovjek, ponosan i ponizan, spreman da apsolutno sve što sam do sada u životu naučio stavim u funkciju budućeg razvoja našeg grada, uvjeren da do uspjeha nema prečica i da se do onoga što svako od nas želi za Podgoricu može doći samo vrijednim radom.

Zato vas pozivam, iskreno i ljudski, da meni i onima sa kojima ću dijeliti teško breme odgovornosti koju danas preuzimam, pomognete u tom poslu. A što se mene tiče, kako budem radio, tako mi bog pomogao.

Neka sunce našeg grada vječno sja. I nek je vječna Crna Gora.

Hvala vam na pažnji.

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica