ENG

Najava izložbe Veska Gagovića

29/08/2018

U okviru likovnog programa manifestacije “Podgoričko kulturno ljeto” u JU Muzeji i galerije Podgorice, ul.Marka Miljanova br.4 , 3.septembra u 20h biće otvorena izložba Veska Gagovića. Izložbu će otvoriti istoričar umjetnosti iz Beograda, Ješa Denegri, dugogodišnji profesor na Filozofskom fakultetu, na grupi za istoriju umjetnosti (katedra Istorija moderne umetnosti).

On je u uvodnom tekstu između ostalog zapisao :

“U Galeriji Studentskog kulturnog centra 1993. Gagović je prikazao seriju od pet crnih apstraktnih slika identičnog formata postavljenih na galerijskom zidu tako da umesto pojedinačnih eksponata čine celinu jedinstvenog umetničkog projekta. Potpuno crne slike u istoriji modernog slikarstva poimane su kao „poslednje moguće slike“, ali u Gagovićevom slučaju posredi nisu antislikarske neutralne ravne plohe nego slike kao pikturalne realizacije obavljene na površinama guste reljefne fakture slikarske materije. Svaka od tih slika, srodnih i sličnih po osnovnom koncepcijskom pristupu, neznatno je različita u odnosu na ostale zahvaljujući drugačijim kompozicionim detaljima. Nastajući početkom devedesetih godina prošlog veka, ovaj Gagovićev ciklus apstraktnih crnih slika odvaja se od tadašnjeg tipičnog figurativnog i narativnog postmodernističkog slikarstva uklapajući se na svoj način u klimu obnovljenih načela tzv. „druge moderne“ o kojoj se u to vreme na domaćoj umetničkoj sceni vode polemičke teorijske i kritičke rasprave. “

Vesko Gagović rođen je 1963.godine u Nikšiću. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1988. godine. Poslijediplomske studije završio na istoj Akademiji 1991. godine. Živi i stvara u Podgorici.

Imao je vise samostalnih izložbi u zemlji i svijetu. Takođe, učesnik je značajnih kolektivnih izložbi na kojima se prezentovala crnogorska likovna scena.

Nagrade:

  1. Vršac, Nagrada na Prvom Jugoslovenskom likovnom bienalu mladih 1995. Podgorica, Nagrada kritike na izložbi ULUCG
  2. Rijeka, Nagrada na 15. međunarodnoj izložbi crteža
  3. Cetinje, Prva nagrada UNESKO-a, na IV internacionalnom bienalu
  4. Podgorica, Nagrada Ministarstva kulture Crne Gore, na konkursu za crnogorski suvenir.

PODGORIČKO KULTURNO LJETO

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica