ENG

Reagovanje: Odlaganje otpada u Glavnom gradu vrši se na primjeren način

29/08/2018

Nadležna gradska preduzeća odlaganje otpada u Glavnom gradu vrše na primjeren način, u skladu sa važećim propisima i direktivama EU i za takav rad dobijaju pohvale ne samo na lokalnom i državnom, već i međunarodnom nivou, a dobri rezultati su i više nego vidljivi. Zbog toga apelujemo na predstavnike pojedinih političkih partija da, umjesto što upućuju kritike tamo gdje im nema mjesta, svoju energiju ulože u pomoć gradskim službama i preduzećima kako bi svi zajedno povećali nivo svijesti građana kada je u pitanju neophodnost očuvanja životne sredine, jer evidentno je da se otpad ne stvara sam na mjestima koja za to nijesu predviđena.

Shodno utvrđenom popisu, kontinuirano se čiste evidentirane lokacije neuređenih odlagališta otpada kako na prostoru Grada, tako i opština u okviru Glavnog grada Golubovci i Tuzi.

Mehanizacija je prethodna dva dana, kao i danas, bila angažovana na sanaciji nepropisno formiranog odlagališta u naselju Botun, gdje je evidentirano 250 m³ nelegalno odloženog otpada, u kojem je dominirao kabasti, građevinski otpad i zemljani iskopi. Kako sanacija ovakvih lokaliteta zahtijeva razvrstavanje otpada na licu mjesta, tokom jučerašnjeg dana je sa ovog prostora uklonjen komunalni otpad i odvezen na gradsku deponiju. Potom je, na zahtjev vlasnika obližnjeg imanja, dio građevinskog otpada i zemljanih iskopa deponovan na njegovom posjedu, radi popunjavanja tj. ravnanja terena, dok je ostatak materijala odvožen na odlagalište Mojanski krst. Dakle, gradsko preduzeće Čistoća nije pomjeralo bilo kakav otpad, a pomenuta lokacija uz obalu Morače je u privatnom vlasništvu što ovom društvu onemogućava bilo kakvu vrstu intervencije.

Za transport i sakupljanje komunalnog otpada u ovoj godini predviđeno je blizu četiri miliona eura, posebno ako se ima u vidu da je gradsko preduzeće Čistoća doo 2017. godini, u odnosu na 2016. godinu, u prosjeku dnevno više odvozilo 31 tonu svih vrsta otpada, dok u odnosu na 2015. godinu povećanje na dnevnom nivou iznosi 54 tone. Radnici ovog preduzeća u 2017. godini sa prostora Glavnog grada i opština u okviru Glavnog grada sakupili su 91.950 tona svih vrsta otpada, odnosno 68.570 tona komunalnog otpada, a planirano je da se u ovoj godini sakupi i odveze cca 70.000 tona ovog otpada.

Još jednom podjećamo da je u prethodnih 10 godina uloženo oko 10 miliona eura u projekte koji imaju za cilj očuvanje životne sredine. Količine otpada koji građani odlažu na prostorima šest reciklažnih dvorišta povećava se iz godine u godinu, što potvrđuje da je većina građana prepoznala značaj izgradnje ovih komunalnih objekata, izgradili smo i treću sanitarnu kadu, kao i postrojenje za prečišćavanje procijednih voda. Na devet različitih lokacija širom Zete formirana su privremena odlagališta za biljni i kabasti otpad, tako da je građanima omogućeno da na kvalitetan način vrše ove vrste odlaganja.

Nakon iznesenih činjenica koje, vjerujemo, govore mnogo više od piukog nagađanja pojedinih političkih subjekata, ostavićemo građanima Podgorice da procijene da li je primjereno reći da Glavni grad ima „neodgovoran odnos prema životnoj sredini, kao i da je u Glavnom gradu smeće na svakom koraku“.

PG BIRO

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica