ENG

Nedelja Evropske mobilnosti u Podgorici – crtanje na asfaltu

17/09/2018

Pet osnovnih škola iz Podgorice učestvovalo je danas na Trgu Nezavisnosti u Podgorici u takmičenju “crtanju na asfaltu”, koje je organizovano u okviru obilježavanja Evropske nedelje mobilnosti, a u saradnji sa Njemačkom razvojnom agencijom – GIZ i UNDP. Učesnici takmičenja su bile: OŠ “Vladimir Nazor”, OŠ “Savo Pejanović”, OŠ “21.maj”, OŠ “Vuk Karadžić” i OŠ “Sutjeska”. Djeca su pored velike želje u takmičarskom dijelu pokazala i izuzetan talenat. Učenici su na temu održive mobilnosti izrazili svoju kreativnost i istovremeno iskazali svijesnost i poslali poruke o tome kako vide razvoj saobraćaja u našem Gradu.

Sastavni dio opisane akrivnosti odnosio se i na podjelu promotivnog materijala na ovogodišnju temu Evropske nedelje mobilnosti: “Kombinuj i kreći se”. Ujedno zainteresovni građani su zamoljeni da ispune neku vrstu Upitnika/Ankete, upravo želeći da kroz odgovore oslušnemo šta stanovnici Podgorice misle o ovoj temi.

Podsjećamo da Sekretarijat za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine Glavnog grada i ove godine organizuje obilježavanje Evropske nedjelje mobilnosti u Podgorici. Cilj ove kampanje, koja se održava svake godine od 16. do 22. septembra, je da podstiče lokalne uprave širom Evrope da uvode i promovišu mjere održivog saobraćaja i da ponude svojim građanima alternativne vidove transporta.

Evropska nedjelja mobilnosti (ENM) je godišnja kampanja održive urbane mobilnosti, organizovana od strane mreža gradova Eurocities (koja ima ulogu koordinatora), Energy-Cities i Climate Aliance, uz političku i finasijsku podršku Evropske komisije i njenog Generalnog direktorata za životnu sredinu.

Pored niza planiranih aktivnosti, kruna ovogodišnje manifestacije biće „Dan bez automobila“, predviđen za posljedenji dan kampanje 22. septembar. Tim povodom biće zatvorene sledeće ulice: Ulica Slobode (u cjelosti), Bokeška ulica i Vučedolska ulica, a ova zona biće namijenjena isključivo za pješake, bicikle i javni saobraćaj tokom cijelog dana. Glavni grad će učestvovati u obilježavanju Evropske nedelje mobilnosti pri čemu će svakog dana tokom te nedelje organizovati aktivnosti koje promovišu ekološke vidove saobraćaja i alternativnu mobilnost. Svi su pozvani da učestvuju u planiranim aktivnostima, kako bi na taj način doprinijeli uspješnosti same manifestacije.

Upotreba automobila uzrokuje emitovanje štetnih gasova koji narušavaju kvalitet vazduha u gradovima i imaju stalan negativan uticaj na ozonski omotač i klimatske promjene. Stoga svako od nas treba da čini sve što može kako bi izbjegao da koristi automobil, posebno na kraćim relacijama, i kako bi prešli na alternativne vidove saobraćaja (kao što su pješačenje i upotreba bicikla). Želja nam je da stanovnike Podgorice, pripadnike svih starosnih grupa, informišemo i edukujemo o značaju „ekoloških prihvatljivih vidova saobraćaja“. Planovi održive mobilnosti usmjereni su ka atraktivnijoj i kvalitetnijoj urbanoj sredini, poboljšanju bezbjednosti, smanjenju zagađenja vazduha i smanenju buke, snižavanju emisija gasova sa efektom staklene bašte i, u krajnjem, smanjenju potrošnje energije.

PG BIRO

Nedelja Evropske mobilnosti u Podgorici – crtanje na asfaltu
Nedelja Evropske mobilnosti u Podgorici – crtanje na asfaltu
Nedelja Evropske mobilnosti u Podgorici – crtanje na asfaltu
Nedelja Evropske mobilnosti u Podgorici – crtanje na asfaltu

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica