ENG

Nova sezona u Gradskom pozorištu

01/10/2018

Gradsko pozorište u novu sezonu kreće nakon odlične septembarske uvertire u sklopu koje je naša predstava „Prodavnica igračaka“ Jaroslava Antonjuka, osvojila tri nagrade na dva važna festivala – XXV Internacionalnom festivalu pozorišta za decu u Subotici i VII Međunarodnom lutkarskom festivalu u Podgorici. Priznanja su uvijek dodatna satisfakcija, onaj dobar vjetar u leđa i pravi podstrek da se i u nastupajućoj sezoni trudimo još više i nastavimo sa onim u čemu smo najbolji – da podižemo ljestvicu kvaliteta naših produkcija.

Uz već provjerene naslove sa sve tri scene – Lutkarske, Dramske za djecu i Večernje, oktobar u Gradskom pozorištu obilježiće i nekoliko festivalskih pohoda, zatim podgorička premijera predstave „O miševima i ljudima“ u režiji Dina Mustafića, a počećemo i rad na novom projektu „Srećan put i mirno more (Ivova odiseja)“, koji će po tekstu Jelene Milošević režirati Zoran Rakočević.

Novu sezonu otvaramo u srijedu 3. oktobra, u 12 sati, u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović” predstavom „Čarobnjak iz Oza” (5+) u režiji Jagoša Markovića. Ovo izvođenje već je rasprodato. Sljedećeg dana, u 11 sati, na istom mjestu, u okviru obilježavanja Dječje nedjelje 2018. naš ansambl izvešće lutkarski komad „Prodavnica igračaka” (6+) Jaroslava Antonjuka, a već 7. oktobra ova predstava učestvovaće na XVII Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu u Banjaluci.

Početak sezone na Večernjoj sceni obilježićemo 12. oktobra, u 20 sati, u sali Dodest izvođenjem hit predstave „Slasti slave” u režiji Stefana Sablića. Nakon toga, 14. oktobra u istom terminu, u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“ uslijediće podgorička premijera predstave „O miševima i ljudima” Dina Mustafića, koju smo ljetos uradili u koprodukciji sa festivalom Barski ljetopis. Predstava će biti reprizirana 15. oktobra na istom mjestu, u isto vrijeme.

Podsjetimo, „O miševima i ljudima“ govori o posljedicama ekonomske krize u Americi tridesetih godina prošlog vijeka i u tom smislu odlično korespondira sa današnjim vremenom. Osim teme socijalne pravde, ovo je i priča o prijateljstvu, snovima, iluzijama kao neophodnosti opstanka u surovom okruženju koje marginalizuje drugačije, stare, bolesne i osobe sa smetnjama u razvoju; o bijegu u utopiju kao jedinom mjestu na kojem možemo biti srećni. Igraju: Mišo Obradović, Miloš Pejović, Branko Ilić, Pavle Ilić, Vule Marković, Marija Đurić, Dejan Đonović i Božidar Zuber. Dramatizaciju i dramaturgiju potpisuje Stela Mišković, scenografiju je uradila Smiljka Šeparović-Radonjić, kostime Lina Leković, dok je autorka muzike Tamara Obrovac.

Srijeda, 17. oktobar, rezervisana je za još jedan projekat sa naše Večernje scene – „Pepeljugino maslo” koji je po tekstu Tena Štivičić režirala Alisa Stojanović. Predstava će biti igrana u 20 sati u sali Dodest. Sljedećeg dana (18. oktobar), ansambl Gradskog pozorišta, takođe od 20 sati, u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović” igraće autorski projekat Borisa Liješevića „Čuvari tvog poštenja“.

Višestruko nagrađivana predstava sa naše lutkarske scene „Bajka o ribaru i ribici” (6+), Evgenija Ibragimova 24. oktobra odmjeriće snage na III Internacionalnom festivalu lutkarskih pozorišta „DniproPuppetFest-2018” u Dnjepru (Ukrajina).

Posljednji vikend u oktobru, tradicionalno, rezervisan je za našu najmlađu publiku. U subotu 27. oktobra, tačno u podne, u sali Dodest biće izvedena predstava „Kod Nojeve barke u osam “ (5+) u režiji Roberta Waltla, dok će sljedećeg dana na istom mjestu biti igran lutkarski komad „Ružno pače” (6+) Jaroslava Antonjuka.

Bogat oktobarski repertoar završićemo gostovanjem predstave „O miševima i ljudima“ pred hercegnovskom publikom. Predstava će biti igrana 31. oktobra u 20 sati u dvorani „Park”.

Ulaznice za predstave sa oktobarskog repertoara su u prodaji, a mogu se rezervisati na biletarnici KIC-a „Budo Tomović“ ili pozivom na broj telefona: 020/ 664-237.

O repertoaru i novostima iz Gradskog pozorišta možete se informisati na našem sajtu www.pgpozoriste.me, a na facebook stranici https://www.facebook.com/GradskoPozoristePodgorica možete nam ostaviti vašu mail adresu kako biste bili blagovremeno obaviješteni o svim dešavanjima u našem pozorištu.

GRADSKO POZORIŠTE

Nova sezona u Gradskom pozorištu

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica