ENG

Otvaranje Mediteranskog vrta-zelena učionica

09/10/2018

Dragutin Đeković, menadžer Glavnog grada Podgorica, dr Darko Petrušić, generalni direktor Ministarstva nauke u Vladi Crne Gore i docent Dr Danijela Stešević, profesorica na Prirodno matematičkom fakultetu iz NVO Udruženja ljubitelji Gorice i prirode, otvoriće sjutra (srijeda, 10. oktobar) sa početkom u 12:00 časova, na brdu Gorica (kod pješačkog mosta) „Mediteranski vrt-zelena učionica“.

Nakon formalnog otvaranja, biće održane dvije radionice „Zelene učionice na Gorici“, (13-14h i 14-15 h) u kojima će učestvovati učenici OŠ „Maksim Gorki“.

I tokom naredna dva dana, 11. i 12. oktobra, za vrijeme trajanja Otvorenih dana nauke, biće održane po dvije radionice.

Događaj je otvoren za javnost.

Mediteranski vrt je zajednički projekat Glavnog grada NVO Udruženja ljubitelji Gorice i prirode, dok je otvaranje realizovano u saradnji sa Ministarstvom nauke, u okviru manifestacije „Otvoreni dani nauke 2018.“. Vrt će, nakon formalnog „puštanja u rad“, biti otvoren za posjetioce svih uzrasta, u terminima koji će biti definisani. Učestvujući u radionicama koje će biti organizovane, učenici osnovnih škola upoznaće se sa karakterističnim biljkama Mediterana, naučiti kako da ih jednog dana i sami posade u Mediteranskom vrtu, ali i u svojim dvorištima i parkovima u kojima se igraju. Bogatstvo i raznovrsnost živog svijeta Gorice djeci će biti prikazano i kroz projekciju kratkog filma, u posebno opremljenom dijelu Vrta.

Projekat podrazumijeva svojevrsnu revitalizaciju dijela brda Gorica, u zoni dodira dva masiva koji čine Goricu. Prostor je bio zapušten u smislu da je u cjelini bio obrastao invazivnim vrstama i kao takav naročito podložan požarima.

PG BIRO

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica