ENG

Australijski prevodilac Vil Firt gostuje u Narodnoj Biblioteci “Radosav Ljumović”

22/10/2018

Australijski prevodilac VIL FIRT gostovaće u Narodnoj Biblioteci “Radosav Ljumović” u Podgorici, 23. oktobra 2018, u 19:00 sati.

Sa njim će “o starim i novim ideologijma u savremenoj južnoslovenskoj književnosti” razgovarati crnogorska književnica Dragana Tripković.

Vil Firt je poznat po prevodima djela Miroslava Krleže, Vedrane Rudan, Andreja Nikolaidisa, Ognjena Spahića…

Rođen je 1965. godine, u Njukaslu, Australija, i australijski je književni prevodilac s težištem na savremenoj književnosti sa srpskohrvatskog govornog područja te iz Makedonije. Diplomirao je njemački i ruski jezik sa srpskohrvatskim jezikom kao sporednim predmetom na Australijskom nacionalnom sveučilištu u Kanberi.

Godine 1988. i 1989. bio je na usavršavanju u Zagrebu, na Filozofskom fakultetu, odsjek za jugoslavistiku, i u Moskvi na Institutu Puškina 1989. i 1990. godine. Naknadno se kvalifikovao za prevodioca sa hrvatskog, makedonskog, njemačkog i ruskog jezika kod nadležne stručne komisije u Australiji (NAATI).

Od 1991. živi u Njemačkoj i radi kao slobodni prevodilac, prevodeći, prije svega, beletristiku i tekstove iz oblasti humanitarnih nauka s ruskog, srpskohrvatskog i makedonskog jezika na engleski, djelimično i na njemački.

Radio je za Haški tribunal (ICTY) u periodu 2005-2007.

Od sredine decenije koja je u toku pretežno prevodi kapitalna djela južnoslovenske književnosti.

Član je udruženja književnih prevoditelja u Velikoj Britaniji (TA) i Nemačkoj (VdÜ). Od 2010. sarađuje s uredništvom američke antologije “Best European Fiction” kod izdavačke kuće “Dalkey Archive Press” s ciljem da upozna široku međunarodnu publiku s kvalitetnom književnošću – prvenstveno pripovijetkama – sa zapadnog Balkana.

Do sada su objavljeni njegovi prijevodi kraćih tekstova sljedećih autora: Marija Knežević, Balša Brković, Rumena Bužarovska, Ilija Đurović, Blaže Minevski, Andrej Nikolaidis, Aleksandar Prokopiev, Dragan Radulović, Olja Savičević Ivančević, Ognjen Spahić, Lena Ruth Stefanović i Vlada Urošević.

Firt je učesnik rezidencijalnog programa za pisce i prevodioce koji organizuje Otvoreni kulturni forum sa Cetinja

Narodna biblioteka “Radosav Ljumović”

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica