ENG

Opština Golubovci ostvarila kvalitetnu saradnju sa GIZ-om

29/10/2018

Opština u okviru Glavnog grada – Golubovci je u prethodnom periodu ostvarila kvalitetnu saradnju sa Njemačkim društvom za međunarodnu saradnju (GIZ) na nekoliko značajnih prijekata. Pored aktivnosti koje se tiču druge faze međugraničnog projekta „Adaptacija na klimatske promjene u prekograničnom upravljanju rizikom od poplava za Zapadni Balkan” (CCAWB), koji pored naše zemlje uključuje i Albaniju, Kosovo i Makedoniju, tj. slivno područje rijeka Drim i Bojane, GIZ je sproveo i podržao i projekte koji su vezani konkretno za našu opštinu.

Tu je, prije svega, bitno pomenuti akciju prokopavanja i čišćenja kanala Plavničke rijeke, koja je sprovedena u sklopu treće komponente CCWAB projekta koja se naziva – „Upravljanje rizikom od poplava na lokalnom nivou”.

Naime, Opština Golubovci je, uviđajući značaj kanala Plavničke rijeke kao drenažnog kanala koji, u slučaju prekomjernog rasta nivoa vode Skadarskog jezera, smanjuje uticaj poplava na kuće, odnosno naselja koja se nalaze u njegovoj blizini, inicirala saradnju sa GIZ-om u cilju prokopavanja i čišćenja ovog kanala, kako bi se omogućilo njegovo slobodno funkcionisanje.

Akcija čišćenja kanala Plavničke rijeke prvenstveno je započeta od strane mještana koji su očistili i prokopali dio kanala u dužini od 1800 m, nakon čega je GIZ, na inicijativu Opštine Golubovci,pristupio čišćenju preostalog dijela u dužini od 1200m. Pozitivne efekte ove aktivnosti će imati 30 domaćinstava u selu Berislavci kao i svi objekti koji se nalaze u okolini kanala.

Takođe, u sklopu treće komponente CCAWB projekta, Opština Golubovci je u saradnji sa GIZ-om, organizovala i jednomjesečnu kampanju podizanja svijesti kod građana o smanjenju rizika od poplava, kroz održavanje edukativnih radionica za đecu i odrasle i podjelu informativnih flajera svim domaćinstvima koja se nalaze u plavnom području, kako bi se dodatno informisali o tome kako smanjiti rizik od poplava, kako se ponašati tokom i nakon poplave i kako ublažiti njene posljedice.

Nadalje, u toku je, u Opštini Golubovci, obuka za korišćenje sličnog alata (GIS alat) u službi smanjenja rizika i zaštite od polava, koju GIZ sprovodi za zaposlene u Opštini. Osim podataka koje se odnose na područja visokorizična od poplava, ovaj GIS-ov program je primjenjiv i na ostale oblasti. Tako se, npr., primjenom ovog alata, može vršiti evidencja i lociranje mjesta na kojima se vrši nelegalno odlaganje otpada, kulturno-istorijskih spomenika ili sportskih terena na teritoriji Opštine, lociranje osoba koje su primaoci socijalnih davanja, dakle primjenjiv je za razne opštinske službe.

Opština Golubovci će i u narednom periodu nastaviti saradnju sa Njemačkim društvom za međunarodnu saradnju, prije svega kada je u pitanju čišćenje ostalih drenažnih rukavaca na teritoriji Opštine.

OPŠTINA GOLUBOVCI

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica