ENG

Dan Gradskog pozorišta uz dodjelu nagrada i „Malog pirata“

26/12/2018

Dan Gradskog pozorišta biće obilježen u četvrtak 27. decembra, u 20 sati, uVelikoj sali KIC-a „Budo Tomović“ dodjelom nagrade„Vasilije Ivanovič Šćućkin“, koja nosi ime osnivača naše kuće, i godišnjih priznanja za poseban umjetnički doprinos u 2018, kao i za visoke rezultate ostvarene u tehničkom i administrativnom sektoru. Nakon svečanog uručenja, premijerno pred podgoričkom publikom biće izvedena predstava „Mali pirat“ (8+), u režiji Milana Karadžića.

Novi naslov sa naše Dramske scene za djecu rezultat je koprodukcije sa tivatskim Centrom za kulturu, a premijerno je izveden 20. decembra u Tivtu. Po motivima romana Anta Staničića dramatizaciju potpisuje Aleksandra Glovacki.

Ova avanturistička priča, u formi mjuzikla sa elementima komedije i melodrame, dešava se u 18. vijeku kada su morima harali gusari. U djelu je, između ostalog, oslikan život bokeških pomoraca i njihovi običaji iz tog vremena. Pored uzbudljivih i dramatičnih događaja, priča šalje i snažnu poruku o ljubavi, kako prema drugim ljudima i nacijama tako i prema porodici.

Igraju: Pavle Popović, Goran Slavić, Miloš Kašćelan, Jelena Đukić, Miloš Pejović, Marija Maša Labudović, Dubravka Drakić, Pavle Ilić, Sanja Popović, Branko Ilić, Marija Đurić, Jelena Simić, Katarina Krek, Branka Femić-Šćekić, Omar Bajramspahić, Ivan Kašćelan; cure sa svadbe/robinje: Vladana Mišević, Mia Kuč, Dušica Rovčanin, Stefanija Brčić, Đorđa Čolo, Borjana Obrenović, Jelena Knežević; momci sa svadbe/mornari/pirati: Aleksa Balević, Filip Petrović, Antonio Grgurović, Nikola Mrvaljević, Mirko Ognjanović.

Uz reditelja Milana Karadžića i Aleksandru Glovacki, u autorskoj ekipi su i: kostimografkinja Dragica Laušević, kompozitorka Irena Popović-Dragović, asistent kompozitorke Aleksandar Zavišin, koreograf Nebojša Gromilić, scenograf Boris Maksimović i dramaturškinja Dubravka Drakić. Dizajn svijetla uradio je Radomir Stamenković, a songove potpisuju Dubravka Drakić i Neven Staničić. Lektor je Neven Staničić.

„Mali pirat“ drugi je projekat koji realizujemo u okviru ciklusa „Crnogorski klasici za djecu“ koji je pokrenulo Gradsko pozorište. Podsjetimo, prvi komad iz ovog ciklusa bio je „Modro blago“ koji je po motivama romana Dušana Kostića napisao i dramatizovao Stevan Koprivica, a režirala Staša Koprivica.

Prva repriza u glavnom gradu biće upriličena 28. decembra u 20 sati u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“. Podgorička premijera „Malog pirata“ realizovana je u okviru Decembarske umjetničke scene – DEUS 2018. Riječ je o tradicionalnoj kulturnoj manifestaciji koja građanima glavnog grada tokom ovog mjeseca nudi širok dijapazon kvalitetnih književnih, teatarskih, likovnih, muzičkih i filmskih sadražaja

Kratak istorijat Gradskog pozorišta:

Priča Gradskog pozorišta počela je 1951. godine kada je, inicijativom reditelja i utemeljivača mnogih teatarskih kuća u Crnoj Gori Vasilija Ivanoviča Šćućkina, u tadašnjem Titogradu osnovano Pionirsko pozorište. Pripreme za početak rada novog teatra odvijale su se u prostorijama bioskopa „Kultura“, upravo na mjestu na kojem sada niče zgrada Gradskog pozorišta. Pionirsko pozorište 1959. godine integrisano je, sa Dječjom bibliotekom, u Pionirski kulturni centar. Osamostalilo se 1994. godine i dobilo ime Dječje pozorište. Formiranjem Večernje scene, koja od decembra 1999. godine djeluje sa Dramskom scenom za djecu i Lutkarskom scenom za djecu, Dječje pozorište započelo je proces transformacije u Gradsko.

Na sjednici Skupštine opštine Podgorica 27. decembra 2002. godine, usvojena je odluka o osnivanju Javne ustanove Gradsko pozorište Podgorica.

GRADSKO POZORIŠTE

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica