ENG

Povezivanje privrede i zajednički projekti Podgorice i Slavonije

21/01/2019
Podgorica će u narednom periodu aplicirati za sredstva iz EU fondova zajedno sa Požegom i Kutjevom, dogovoreno je tokom sastanaka koje je šef Službe za međunarodnu saradnju Dragutin-Drago Đeković imao sa rukovodstvom ovih hrvatskih gradova.
Đeković je sa saradnicom Brankom Knežević prethodne sedmice boravio u Požegi na poziv njenog gradonačelnika Darka Puljašića, a odvojeni sastanak imao je i sa gradonačelnikom Kutjeva Josipom Budimirom. On je prisustvovao sastanku zanatskih komora svih hrvatskih županija, a susreo se i sa liderima veoma razvijene vinske industrije u Slavoniji.
Na sastancima su razmijenjene informacije o razvojnim prioritetima gradova i prepoznate mogućnosti uspostavljanja i intenziviranja bilateralne saradnje, naročito ekonomske i turističke, zasnovane na značajnim prirodnim i kulturnim potencijalima Podgorice i Slavonije. Zaključeno je da bi ova vrsta saradnje lokalnih uprava doprinijela jačanju regionalne saradnje i proširivanju tržišta, kao i povezivanju i osnaživanju preduzetnika Podgorice i Slavonije. Buduće zajedničko djelovanje biće usmjereno i na razmjenu iskustava u oblasti vinarstva i vinogradarstva. Kao posebno važan osnov buduće saradnje prepoznato je i zajedničko apliciranje za sredstva iz fondova EU, u cilju finansiranja projekata od obostranog interesa. U tom smislu naročito je dragocjeno iskustvo hrvatskih gradova sa predpristupnim fondovima, koji su povukli značajan iznos bespovratnih sredstava i realizovali niz projekata od javnog interesa, u različitim oblastima.
Predstavnici grada prisustvovali su manifestaciji „Vincelovo“, koja ima dugogodišnju tradiciju i okuplja brojne vinogradare iz Hrvatske i inostranstva. Kroz ovu manifestaciju se godinama potvrđuje kvalitet autentičnih proizvoda Slavonije, naročito dobro razvijene vinarske industrije, a ona ujedno predstavlja i dobar primjer kvalitetnih rezultata koji se mogu ostvariti aktivnom saradnjom lokalnih uprava i lokalnih proizvođača.
PG BIRO
Povezivanje privrede i zajednički projekti Podgorice i Slavonije

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica