ENG

I ove godine šest asistenata za osobe sa invaliditetom

03/02/2019

Šest personalnih asistenata koji će pomagati osobama sa invaliditetom i ove godine biće izabrani u saradnji Sekretarijata za socijalno staranje Glavnog grada i Crvenog krsta. Doprinos u odabiru korisnika ovog servisa, kao i prošle godine, daće Organizacija slijepih, Udruženje paraplegičara Podgorica, Organizacija gluvih i nagluvih i Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore.

Za ovaj servis Sekretarijat za socijalno staranje opredijelio je 35.000 eura iz budžeta za 2019. godinu, što je 10.000 eura više nego prošle godine. Podršku projektu nastaviće da pruža Telenor fondacija kroz ustupanje na korišćenje telefona za dva personalna asistenta za članove Organizacije gluvih i nagluvih.

Tokom 2018. godine kada je ovaj projekat prvi put realizovan bila su angažovana četiri personalna asistenta i dva prevodioca za gluve i nagluve. Po jedan asistent bio je angažovan za korisnike iz Organizacije slijepih i Udruženja paraplegičara Crne Gore, a dva za korisnike iz Udruženja mladih sa hendikepom.

Cilj ovog servisa je da se u skladu sa mogućnostima unaprijedi kvalitet života osoba sa invaliditeto.

Glavni grad preko Sekretarijata za socijalno staranje u kontinuitetu obezbjeđuje veliki broj socijalnih servisa za građane kojima je to neophodno. Obezbjeđuje se rješavanje stambenih pitanja lica u stanju socijalne potrebe, stanovanje uz podršku za bivše štićenike doma u Bijeloj, pomoći u kući za stara i iznemogla, hronično oboljela i druga lica, zatim tu su i jednokratne novčane pomoći pojedincima i porodicama koje se nalaze u stanju izuzetno teške materijalne situacije, poklon-paketi za novorođenčad, novčana pomoć u školovanju i nabavka udžbenika za prvake, besplatni odmor i rekreacija za djecu iz porodica sa lošim materijalnim stanjem i besplatni dnevni obroci u Narodnoj kuhinji za lica u stanju socijalne potrebe. Otvoren je Dnevni centar za podršku djeci i porodici u riziku, Prihvatilište za beskućnike, kao i Porodično savjetovalište.

Pored ovih servisa, socijalne funkcije od izuzetne važnosti ostvaruju se i u Javnoj ustanovi za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci na Kakarickoj gori, kao i u Dnevnom centru za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju.

PG BIRO

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica