ENG

Uskoro potpisivanje Sporazuma o saradnji između Podgorice i Zagreba

09/02/2019

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić uskoro će posjetiti Glavni grad Crne Gore, na poziv gradonačelnka dr Ivana Vukovića, i tom prilikom biće upriličeno potpisivanje Sporazuma o saradnji između dva grada, zaključeno je danas na sastanku Vukovića i Bandića u Zagrebu. Osim toga, upriličiće se radna posjeta podgoričkih sekretara kulture, komunalnih djelatnosti, kao i nadležnih iz oblasti turizma, međunarodne saradnje, kako bi se konkretno razmijenila iskustva sa zagrebačkim pročelnicima (sekretarima), ali i razmotrio prostor za razmjenu programa iz oblasti kulture i turizma.

Budući da Crna Gora i Hrvatska imaju veoma bliske, prijateljske odnose, ali i izuzetnu saradnju na političkom i ekonomskom planu, to je dobra osnova da se saradnja produbi i kada su u pitanju njihovi glavni gradovi. „Uprava Glavnog grada – Podgorica iskoristila je poziv za učešće na manifestaciji „Dani Crne Gore u Zagrebu“ da se bolje upozna sa onim što su iskustva Grada Zagreba na polju razvoja u posljednjih petnaestak godina i da predstavimo ono što su naši potencijali u tom smislu“, istakao je gradonačelnik Vuković izražavajući nadu da je ovo samo prvi u nizu susreta koje su dva gradonačelnika planirali da realizuju u narednom periodu.

Imajući u vidu da Grad Zagreb posjeduje tzv. Ured za programe i projekte Europske unije, koji obavlja poslove koji se odnose na: pripremu, planiranje, sprovođenje, praćenje i vrednovanje programa i projekata za korištenje sredstava fondova Evropske unije, ali i drugih međunarodnih izvora finasniranja, posebno je bilo riječi o saradnji na polju pisanja i realizacije projekata.

Ističući da se lokalne samouprave smatraju glavnim nosiocima razvoja, te da je razvijanje administrativnih kapaciteta na gradskom nivou od presudne važnosti za implementaciju nacionalnih, ali i regionalnih strateških planova, konstatovano je da u ekonomskoj sferi, saradnja Podgorice i Zagreba otvara mogućnost realizacije brojnih aktivnosti koje bi djelovale u pravcu poboljšanja poslovnog ambijenta i izvršile direktan uticaj na unapređenje konkurentnosti ekonomije i dinamičan privredni razvoj. Kako bi zainteresovanim investitorima približili biznis ambijent Podgorice, u okviru prezentacije koja je održana dan ranije prisutni su bili u prilici da se upoznaju sa sistemima podrške koje obezbjeđuje Vlada Crne Gore, a koji obuhvataju unapređenje regulatornog sistema, razvoj biznis zona i biznis klastera, slobodnih zona poslovanja i program subvencioniranja investitora spremnih da doprinesu smanjenju stope nezaposlenosti.

Gradonačelnik Vuković podsjetio je prisutne da je Podgorica po prvi put ove zime organizovala „Podgorički praznični pazar“ i osvrnuo se na veoma uspješnu organizaciju Manifestacije „Advent u Zagrebu“, koja se već unazad nekoliko godina intenzivno razvija, plijeneći bogatom ponudom i velikom posjećenošću. Gradonačelnik Bandić objasnio je da se radi o događaju koji predstavlja specifičnu “sinergiju” relevantnih gradskih tijela i ureda, Koncertne direkcije Zagreb i Turističke zajednice grada Zagreba, što za rezultat ima iz godine u godinu sadržinski bogatiji događaj koji obuhvata sve više lokacija u gradu. Bandić je izrazio uvjerenje da će i Podgorica, poput Zagreba postati prepoznatljiva kao atraktivan i ugodan grad – ali i mjesto odličnog provoda u vrijeme novogodišnjih praznika.

Na sastanku je bio riječi i o komunalnim temama, pa je gradonačelnik Bandić gostima iz Podgorice predstavio iskustva Grada Zagreba kada su u pitanju gradski prevoz, održivo upravljanje otpadom i zaštita životne sredine, kao o i rad gradskih preudzeća koja se bave ovim pitanjima.

Pored toga Vuković se osvrnuo i na inicijativu pokretanja avio linije Zagreb-Podgorica-Skoplje, što bi značajno doprinijelo daljem jačanju saradnje ne samo dva grada, već i ove dvije susjedne države.

Budući da su sastanku prisustvovali i predstavnici Crnogorske zajednice u Hrvatskoj, bilo je rijeci i o njihovom dobrom položaju u Hrvatskoj, uspješnoj integraciji u hrvatsko društvo, kao i njihovom doprinosu stvaranju Zagreba i Hrtvatske kakvi su danas.

Podsjećamo, gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković, sa saradnicima, večeras je, u okviru manifestacije „Dani Crne Gore u Zagrebu“ bio i domaćin visokim zvanicama na prijemu – jazz veče, gdje su se izvodile crnogorske tradicionalne kompozicije u jazz obradi.

Pokrivalice sa događaja možete preuzeti na sljedećem linku: https://youtu.be/Fr_jwuC9CtQ

Izjavu gradonačelnika Vukovića možete preuzeti na sljedećem linku: https://youtu.be/yngMjGCy2ps

Izjavu gradonačelnika Bandića možete preuzeti na sljedećem linku: https://youtu.be/SXsH7fOi6O0

PG BIRO

Uskoro potpisivanje Sporazuma o saradnji između Podgorice i Zagreba
Uskoro potpisivanje Sporazuma o saradnji između Podgorice i Zagreba
Uskoro potpisivanje Sporazuma o saradnji između Podgorice i Zagreba
Uskoro potpisivanje Sporazuma o saradnji između Podgorice i Zagreba
Uskoro potpisivanje Sporazuma o saradnji između Podgorice i Zagreba
Uskoro potpisivanje Sporazuma o saradnji između Podgorice i Zagreba

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica