ENG

Predstavljeni rezultati pilot projekta Katastar zelenih površina – Kraljev park

20/02/2019

„Urbane zelene površine predstavljaju značajnu komponentu kvalitetnog životna, stoga je jedan od naših prioriteta održivo upravljanje i njihovo unapređenje u skladu sa standardima, praksama i vrijednostima. Zato smo poseban akcenat dali djelovanju na polju zaštite i očuvanja prirodnih i stvorenih zelenih površina. Svjesni smo izazova sa kojima se suočavamo i da nam na tom putu predstoje značajne reforme koje podrazumijevaju unapređivanje i modernizaciju sistema upravljanja“, saopštila je danas zamjenica gradonačelnika dr Slađana Vujačić na predstavljanju rezultata pilot projekta Katastra zelenih površina za lokaciju Kraljev park u Podgorici.

Prezentaciju rezultata pilot projekta održali su Ninoslav Mitrić, direktor ”GDi data” Beograd i Aleksandar Stijović, konsultant ”GDi” d.o.o. Podgorica.

Zamjenica Vujačić je podsjetila da prema postojećim podacima, Glavni grad karakteriše 644,661m² javnih zelenih površina od čega 122.361m² gradskih parkova, 160.616 m² linearnog zelenila, 361.684 m² blokovskog zelenila. Preduzeće „Zelenilo” d.o.o. se stara o 5.469 stabala u drvoredima grada, žardinjerama, rekvizitima u okviru dječijih igrališta, kao i drugom pratećem mobilijaru na ovim površinama. Takođe, održava 334,3ha prigradskog zelenila, park šume (park šuma Ljubović, Ćemovsko polje, Zlatička šuma, park šuma Gorica, Tološka šuma), kao i 894 ha zelenih površina neprivedenih namjeni (Dajbabska gora, Malo brdo) i 70 ha neurbanizovane prirodne površine u gradskom jezgru (obale rijeka i prostore oko saobraćajnica).

„Cilj izrade Katastra zelenih površina je da se evidentiranjem postojećeg stanja zelenih površina formira informaciona osnova putem koje će se pratiti trendovi i aktivnosti koji se odnose na uređenje zelenih površina. Na osnovu rezultata analize stanja definišu se preduslovi za unapređenje i adekvatne mjere na određenom lokalitetu. Njegovo formiranje uključuje terenski rad, vođenje digitalne baze podataka, odnosno primjenu adekvatnih kompjuterskih programa i alata, što je zahtijevalo duži vremenski okvir i izdvajanje značajnih finansijskih sredstava, ali i ulaganje truda, na čemu posebno zahvaljujemo kolegama koje su se ovim bavile u prethodnom periodu“, istakla je Vujačić.

„Ovo je veoma koristan instrument za zaštitu životne sredine, sprječavanje njenog uništavanja i stvaranje mogućnosti za održivu valorizaciju postojećih i planiranja novih zelenih površina, čemu ova gradska uprava posebno teži“, zaključila je ona.

Prisutni su imali priliku da se upoznaju sa rezultatima postignutim u okviru pilot projekta razrada GIS baze podataka zelenih površina (Geografski Informacioni Sistem) za područje Kraljevog parka. Projekat kartiranja Kraljevog parka, kao pilot projekat u izradi Katastra zelenih površina, imao je za cilj da se osmisli GIS platforma za kartiranje zelenih površina, sa funkcionalnom vizuelizacijom prikupljenih podataka preko web GIS platforme, koja bi bila dostupna svim korisnicima.

GIS je alatka koja se koristi u cilju efikasnijeg i ekonomičnijeg planiranja, podizanja, održavanja i unapređenja zelenih površina na određenom prostoru, kako zasebnim prostornim jedinicama, tako i cjelokupnim sistemom zelenih površina. Realizacijom ovog pilot projekta napravili smo uvod u buduće aktivnosti i dokazali da se savremene digitalne tehnologije mogu na efikasan način upotrebljavati u procesu upravljanja komunalnom infrastrukturom. A primjena tzv. pametnih rješenja, takođe, je cilj kojem ova gradska uprava teži.

PG BIRO

Predstavljeni rezultati pilot projekta Katastar zelenih površina – Kraljev park
Predstavljeni rezultati pilot projekta Katastar zelenih površina – Kraljev park
Predstavljeni rezultati pilot projekta Katastar zelenih površina – Kraljev park

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica