ENG

DINAMIČAN I BOGAT MART U KIC-U

27/02/2019

Kontinuitet i kvalitet kulturnih događaja biće nastavljen i tokom marta u Kulturno – informativnom centru “Budo Tomović”, pa sa zadovoljstvom najavljujemo pegršt filmskih, pozorišnih, književnih, koncertnih i drugih umjetničkih večeri. Ovog mjeseca organizovaćemo sedam književnih večeri, šest koncerata, ugostićemo na scenama KIC-a šest predstava, prikazaćemo pet filmova, a biće održano i još nekoliko intresantnih multimedijalnih umjetničkih večeri.

Informativno – edukativni program KIC-a prirediće u okviru ciklusa “Veče s piscem” književno veče posvećeno stvaralaštvu bosansko – hercegovačkog pisca Elvedina Nezirovića 4. marta.

Muzički program KIC-a u okviru koncertnog ciklusa “Kompozitorke iz sjenke” koji je pokrenut sa ciljem da afirmiše žensko muzičko stvaralaštvo, predstaviće 7. marta program u cjelini posvećen savremenim kompozitorkama, po izboru i u izvođenju crnogorske pijanistkinje Marije Skender i Alesije Hjunkjung, soprana iz Južne Koreje.

U martu ćemo u velikoj sali premijerno predstaviti regionalno popularnu beogradsku grupu “Ničim izazvan” koja će pred Podgoričanima 26. marta promovisati nedavno objavljen album “Aurora”.

Drugi festival crnogorske narodne pjesme “Stare note – novi zvuci” biće održan 29. marta, a nastupiće 20 mladih crnogorskih pjevača, uz orkestar maestra Saše Magovčevića.

Renomirani kamerni duo u sastavu Vujadin Krivokapić, violina i Bojan Martinović, klavir nastupiće 21. marta, a cjelovečernji koncert 27. marta prirediće i mladi violinista Miljan Stanišić.

Intezivna i uspješna saradnja podgoričkog i novosadskog Kulturnog centra biće nastavljena koncertom mladog talentovanog crnogorskog pijaniste Andrije Jovovića koji će prvi put pred novosadskom publikom nastupiti 21. marta u prestižnoj sali Gradske kuće.

Promociju zbirki priča i izložbu tematski naslovljenu “Biber”, na temu pomirenja u regionu, priredićemo u saradnji sa Centrom za nenasilnu akciju 13. marta. Udruženje pravnika Crne Gore pokreće Ius forum 20. marta.

Poznati hrvatski novinar, pisac i muzičar Krešimir Mišak 22. marta održaće predavanje pod nazivom “Stvaram ili vidim” u Velikoj sali.

Svoju prvu knjigu Jasenka Lalović “S one bande moje gore” predstaviće podgoričkoj publici 1. marta, a svoje novo izdanje pod nazivom “Vaskrsenje” promovisaće 12. marta i Radojica Stanković /Šanta Panta/.

Pokrenućemo u saradnji sa magistricom teorije kulture i studija roda Mirjanom Vlahović Andrijašević, serijal razgovora pod nazivom „Seksualnost – tabu ili ne“ a u martu će prva tema ovog serijala biti rezervisana za fenomen fatalnih žena – totalnih žena i promišljanja o njima iz muškog i ženskog ugla, uz popularne goste (15. mart).

Nakon nedavne premijere u okviru manifestacije MAKADO predstava “Žena koja je skuvala svog muža” kolašinskog “Korifej” teatra biće ponovo izvedena 6. marta na sceni DODEST. Kotorski “Teatar 303” gostovaće u KIC-u 28. marta sa monodramom Dragana Buzdovana “Crnogorac u tranziciji”, a od 8. do 11. marta bićemo domaćin i revije predstava agencija “Beo art”: “Severoistok”, “U agoniji”, “Balava” i “Frenki i Džoni”.

Filmski program KIC-a organizovaće projekciju najpoznatijih filmova britanskog filmskog reditelja Alfreda Hičkoka u sklopu revije “Majstori filmske režije” I od 19. do 22. marta, a na repertoaru će biti: “Prozor u dvorište” (1954), “Čovjek koji je previše znao” (1956), “Konopac” (1948) i “Psiho” (1960).

Višestruko nagrađivani film “Haytarma” (2013) inspirisan istinitim događajima, koji govori o deportaciji krimskih Tatara prikazaćemo 5. marta u saradnji sa Ambasadom Ukrajine, a istog dana biće otvorena i izložba fotografija “Krim pod okupacijom” čiji autori su novinari Radija Slobodna Evropa/Radio Slobode.

U izložbenom holu KIC-a 14. marta biće otvorena i izložba fotografija “Rat sjećanja” u organizaciji Centra za nenasilnu akciju i KIC-a.

Izuzetna posjećenost obilježila je i februar mjesec u KIC-u tokom kojeg je oko 30 raznolikih programa pratilo oko 6000 posjetilaca.

*** Napominjemo da je za većinu naših programa ulaz besplatan, a od preksjutra – petak, 1. marta moći će na bilternici KIC-a (od 9 – 20 h)

Više informacija : 664 237.

KIC BUDO TOMOVIĆ

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica