ENG

Obilježen Svjetski dan energetske efikasnosti

05/03/2019
“Nastavićemo intentzivno da radimo na na podizanju svijesti građana u primjeni mjera energetske efikasnosti” kazao jeMarko Radulović, generalni direktor Direktorata za energetsku efikasnost, danas prilikom obilježavanja Svjetskog dana energetske efikasnosti.
Ministarstvo ekonomije i predstavnici Glavnog grada predstavili su danas u Delti štandove sa promotivnim materijalom u cilju obilježavanja 5.marta, Svjetskog dana energetske efikasnosti.

Radulović je istakao da energetska efikasnost podrazumijeva smanjenje potrošnje energije bez narušavanja komfora odnosno standarda života.

“ Svako od nas, potrošnju energije može svesti na najmanju moguću mjeru, ne remeteći svoj komfor, i pri tom uštedjeti novac. Promjenom navika, primjenom savremenih tehnologija, edukacijom moguće je ostvariti racionalizovati potrošnju energije odnosno, moguće je znatno smanjiti godišnje finansijske izdatak”, naglasio je Radulović .
Odnos prema životnoj sredini treba da bude odgovorniji i tom smislu Glavni grad već niz godina sprovodi veliki broj aktivnosti i projekata upravo u cilju povećanja energetske efikasnosti i odgovornijeg odnosa prema životnoj sredini“ istakao je Dragutin Đeković, rukovodilac Službe za međunardonu saradnju Glavnog grada.
Đeković je podsjetio na Energetske dane Podgorice, koji se sada već tradicionalno organizuju u Podgorici gdje proizvođači i ljudi koji nude energetski efikasna rješenja mogu iste građanima približiti i učiniti dostupnim. „ Mi smo prije mjesec dana potpisali mandatno pismo sa EBRD – Evropskom bankom za obnovu i razvoj, kojim smo ušli u projekat kojim ćemo dobiti kvalitetnu projektnu dokumentaciju za popravljenje i energetsku efikasnost preko 20 zgrada koje su u vlasništvu Glavnog geada. Takođe, prije dvije nedjelje smo potpisali ugovor o uvođenju LED tehnologije i javne rasvete gdje ćemo u fazi I zamijeniti preko 11 050 lampi na teritoriji Glavnog grada, prvenstveno u ruralnom i perifernom području, gdje ćemo dobiti efikasnije cjelonoćno osvjetljenje i tim mjerama uštedjeti preko 80% električne energije iz kojih ćemo isplatiti ovu investiciju. Ovo je potpuno novi, inovativni model koji je Glavni grad razvio prije dvije godine na Forumu održivosti u Beču . Ovaj „podgoričku„ model je tada bio predložen ostalim lokalnim upravama u Evropi, kao model na koji se treba ugledati.
Trenutno radimo na projektu rekonstrukcije za fazu II koji obuhvata centar grada, što podrazumjeva mogućnost da će Podgorica u narednim godinama postati, ako ne prva, onda među prvim gradovima u Evropi koji će u potpunosti uvesti LED tehnologiju u sistem javne rasvjete u Glavnom gradu.
„Očuvanje životne sredine je mjera civilizovanosti jednog društva i ovim putem upućujem apel svim građankama i građanima Podgorice da malim ličnim doprinosom i promjenom načina odnosa prema utrošku energije učinimo ovaj grad ne samo energetski efikasnijim već i ljepšim mjestom za život“, zaključio je Đeković.
Marko Radulović je kazao da je Ministarstvo ekonomije u prethodnom periodu, kroz projekte koje relizuje naročito u javnom sektoru, u okviru kojih je izvršena energetska sanacija više od 50 objekata, pokazalo da je moguće postići značajne uštede energije, čak i do 60%, a što je najbolji pokazatelj potencijala za racionalizaciju potrošnje.
“Koristimo ovu priliku da najavimo i nastavak aktivnosti na relaizaciji projekta Energetski efiakasan dom, a čiji početak se očekuje u prvoj polovim maja u okviru kojeg će građani biti u mogućnosti da kroz beskamatne kredite koje ćemo obezbijediti u saradni sa komercijalnim bankama realizuju mjere na unapređenju energetske efikasnosti na svojim objektima. U okviru projekata koje koje smo realizovali u prethodnom periodu podržano je više od 1500 domaćinstava i potrošeno više od 1 mil eura i imajući u vidu pozitivne rezultate plan nam je da ovo nastavimo i u narednom periodu u skladu sa raspoloživim budžetom”, zaključio je generalni direktor za energetsku efiksnost.
Građani su danas imali priliku da se informišu o efektima efikasnog korišćenja električne energije kao i da dobiju savjete o programima koje Ministarstvo ekonomije pruža građanima.
MINISTARSTVO EKONOMIJE
GLAVNI GRAD PODGORICA
Obilježen Svjetski dan energetske efikasnosti
Obilježen Svjetski dan energetske efikasnosti
Obilježen Svjetski dan energetske efikasnosti
Obilježen Svjetski dan energetske efikasnosti

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica