ENG

Ministarstvo prosvjete i Glavni grad zajedno će raditi na preduslovima za izgradnju obrazovnih ustanova vrijednih 40 miliona eura

22/03/2019

Ministarstvo prosvjete i Glavni grad zajedno će raditi na stvaranju preduslova za izgradnju obrazovnih ustanova, kao i na zajedničkim projektima poput ozelenjavanja školskih dvorišta, zaključeno je na sastanku ministra prosvjete dr Damira Šehovića sa gradonačelnikom dr Ivanom Vukovićem sa saradnicima. Teme sastanka bile su ustupanje lokacija u vlasništvu Glavnog grada za izgradnju obrazovnih objekata, te komunalno opremanje tih lokacija, a sve u cilju efikasne realizacije projekata. Svi planirani projekti u Glavnom gradu vrijedni su oko 40 miliona eura.

Ministar Šehović rekao je da je pred Ministarstvom prosvjete veliki investicioni ciklus u kome su planirane pripremne aktivnosti i gradnja više desetina objekata obrazovanja, a koji se finansiraju na različite načine: od nacionalnog budžeta, do projekata koji će se jednim dijelom finansirati iz kreditnih linija sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope i Evropskom investicionim bankom. Od toga, veliki dio je upravo u Glavnom gradu, sa ciljem stvaranja optimalnih uslova za boravak i razvoj djece koja odrastaju na teritoriji Podgorice.

Gradonačelnik Vuković istakao je da je strateško opredjeljenje Glavnog grada da ustupa zemljište za izgradnju ove vrste objekata, u korist prije svega djece, što je bila i dosadašnja dobra praksa. Razgovarano je i o načinima komunalnog opremanja tog zemljišta. Dodatno, dogovoreno je i da se nastavi identifikacija objekata u vlasništvu Glavnog grada, koji bi se mogli rekonstruisati i prilagoditi potrebama vrtića, u cilju rasterećenja predškolskih ustanova.

Na kraju, ministar Šehović i gradonačelnik Vuković saglasili su se da je neophodno nastaviti pripreme za projekat zajedničkog uređenja dvorišta škola i vrtića, te pretvaranja istih u parkove, tamo gdje je to moguće. Dogovoreno je i formiranje tima koji će na dnevnoj osnovi komunicirati i operacioalizovati obaveze u vezi sa izgradnjom obrazovnih objekata.

MINISTARSTVO PROSVJETE

PG BIRO

Ministarstvo prosvjete i Glavni grad zajedno će raditi na preduslovima za izgradnju obrazovnih ustanova vrijednih 40 miliona eura

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica